Galaretka z mięsa po rosole
W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Mięso z rosołu warto wykorzystać do przyrządzenia pysznej galaretki. Dodajcie do niej warzywa, a będzie jeszcze bardziej pożywna. Amatorzy mięsnych przekąsek będą zachwyceni.
Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Przygotowuję się go łatwo, lecz warzywa i mięso, które są używane do jego przyrządzenia, dość trudno jest podać w smaczny sposób. Część z nas niestety je wyrzuca, choć takie marnotrawstwo jest niewskazane.
Podpowiadaliśmy wam już jak z warzyw przyrządzić smaczny pasztet , a z mięsa pastę kanapkową . Jeżeli oprócz kurczaka została wam jeszcze solidna ilość rosołu, koniecznie zróbcie tę galaretkę. Jej wyjątkowy smak was zachwyci.
Przepis na wyborną galaretkę z mięsa po rosole
Składniki:
-
mięso z rosołu np. udka z kurczaka lub wołowina z kością
-
1 litr rosołu
-
3 łyżki żelatyny
-
3 jajka
-
1 marchewka z rosołu
-
2 łyżki kukurydzy konserwowej
-
2 łyżki groszku konserwowego
-
1 łyżka soku z cytryny
-
listki natki pietruszki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo, studzimy i dzielimy na połówki . Marchewkę kroimy w kosteczkę, a kukurydzę i groszek konserwowy odcedzamy z zalewy. Ugotowane mięso z rosołu oddzielamy od kości, błon i tłuszczu. Rosół zagotowujemy i rozprowadzamy w nim żelatynę.
Wlewamy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie studzimy mieszaninę w zimnej wodzie. Na dno miseczek wylewamy po 2 - 3 łyżki płynnej galaretki i wstawiamy je do lodówki.
Po 15 minutach wyjmujemy i układamy w nich dodatki — jajko, marchewkę, natkę pietruszki, groszek oraz kukurydzę. Następnie układamy warstwę rozdrobnionego mięsa . Całość zalewamy porcją galaretki i pozostawiamy w lodówce, do momentu aż stężeje. Podajemy skropione sokiem z cytryny z dodatkiem sosu chrzanowego. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis