Smakosze.pl Przepisy Galaretka z mięsa po rosole
canva/kostrez

Galaretka z mięsa po rosole

31 października 2021

W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Mięso z rosołu warto wykorzystać do przyrządzenia pysznej galaretki. Dodajcie do niej warzywa, a będzie jeszcze bardziej pożywna. Amatorzy mięsnych przekąsek będą zachwyceni.

Rosół jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na polskich stołach. Przygotowuję się go łatwo, lecz warzywa i mięso, które są używane do jego przyrządzenia, dość trudno jest podać w smaczny sposób. Część z nas niestety je wyrzuca, choć takie marnotrawstwo jest niewskazane.

Podpowiadaliśmy wam już jak z warzyw przyrządzić smaczny pasztet , a z mięsa pastę kanapkową . Jeżeli oprócz kurczaka została wam jeszcze solidna ilość rosołu, koniecznie zróbcie tę galaretkę. Jej wyjątkowy smak was zachwyci.

Przepis na wyborną galaretkę z mięsa po rosole

Składniki:

  • mięso z rosołu np. udka z kurczaka lub wołowina z kością

  • 1 litr rosołu

  • 3 łyżki żelatyny

  • 3 jajka

  • 1 marchewka z rosołu

  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 2 łyżki groszku konserwowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • listki natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i dzielimy na połówki . Marchewkę kroimy w kosteczkę, a kukurydzę i groszek konserwowy odcedzamy z zalewy. Ugotowane mięso z rosołu oddzielamy od kości, błon i tłuszczu. Rosół zagotowujemy i rozprowadzamy w nim żelatynę.

Wlewamy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie studzimy mieszaninę w zimnej wodzie. Na dno miseczek wylewamy po 2 - 3 łyżki płynnej galaretki i wstawiamy je do lodówki.

Po 15 minutach wyjmujemy i układamy w nich dodatki — jajko, marchewkę, natkę pietruszki, groszek oraz kukurydzę. Następnie układamy warstwę rozdrobnionego mięsa . Całość zalewamy porcją galaretki i pozostawiamy w lodówce, do momentu aż stężeje. Podajemy skropione sokiem z cytryny z dodatkiem sosu chrzanowego. Smacznego.

Galaretka z kurczaka z rosołu
Galaretka z kurczaka z rosołu jest bardzo smaczna

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy