Smakosze.pl
Pasztet z warzyw z rosołu

canva/Martinelli73

Przepis na pyszny pasztet z warzyw po rosole

18 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół to pyszna zupa, której żaden smakosz się nie oprze. Co jednak zrobić z pozostałymi po jego gotowaniu warzywami? Spróbujcie z nich przyrządzić pyszny pasztet. Przepis jest prosty, a efekt pozytywnie was zaskoczy.

Przepis na pasztet z warzyw z rosołu

Składniki:

  • 3 szklanki warzyw z rosołu zmielonych w maszynce

  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, ciecierzycy lub fasoli

  • 5 szklanek kaszy jaglanej

  • 3 duże cebule

  • 1 duży pęczek koperku

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej

  • 3 duże ziemniaki (opcjonalnie)

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 2 łyżki wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

  • 2 łyżki kminu i 2 łyżki kolendry (opcjonalnie)

  • olej

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Kaszę jaglaną płuczemy, aż przestanie się pienić i przygotowujemy według tego przepisu. Fasolę, ciecierzycę lub soczewicę odlewamy ze słoika albo puszki i dokładnie płuczemy.

Jeśli decydujemy się wykorzystać samodzielnie gotowane strączki, wymoczmy je i gotujmy tak długo, jak tego potrzebują. Koperek siekamy. Warzywa z rosołu mielimy w maszynce razem z ugotowaną i ostudzoną kaszą, strączkami, cebulką i ziemniakami, jeśli ich używamy.

Masę warzywną mieszamy z przyprawami, wsypujemy koperek, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ją i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Formę smarujemy olejem i obsypujemy bułka tartą. Układamy w niej masę, mocno dociskając do dna, tak aby usunąć powietrze. Pieczemy przez 70 minut. Studzimy. Podajemy z pieczywem i świeżymi ziołami.

Z mięsa po rosole także możecie przyrządzić pyszną pastę do kanapek. Sprawdźcie ten przepis i wykorzystajcie wasze rosoły w pełni. Smacznego.

Pasztet w naczyniu do zapiekania

Pasztet w naczyniu do zapiekania

Źródło zdjęcia: canva/laperla_foto

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >