Smakosze.pl

canva/Martinelli73

Przepis na pyszny pasztet z warzyw po rosole

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół to pyszna zupa, której żaden smakosz się nie oprze. Co jednak zrobić z pozostałymi po jego gotowaniu warzywami? Spróbujcie z nich przyrządzić pyszny pasztet. Przepis jest prosty, a efekt pozytywnie was zaskoczy.

Przepis na pasztet z warzyw z rosołu

Składniki:

  • 3 szklanki warzyw z rosołu zmielonych w maszynce

  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, ciecierzycy lub fasoli

  • 5 szklanek kaszy jaglanej

  • 3 duże cebule

  • 1 duży pęczek koperku

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej

  • 3 duże ziemniaki (opcjonalnie)

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 2 łyżki wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

  • 2 łyżki kminu i 2 łyżki kolendry (opcjonalnie)

  • olej

Przygotowanie:

Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na dobrze rozgrzanym oleju. Kaszę jaglaną płuczemy, aż przestanie się pienić i przygotowujemy według tego przepisu . Fasolę, ciecierzycę lub soczewicę odlewamy ze słoika albo puszki i dokładnie płuczemy.

Jeśli decydujemy się wykorzystać samodzielnie gotowane strączki, wymoczmy je i gotujmy tak długo, jak tego potrzebują. Koperek siekamy. Warzywa z rosołu mielimy w maszynce razem z ugotowaną i ostudzoną kaszą, strączkami, cebulką i ziemniakami, jeśli ich używamy.

Masę warzywną mieszamy z przyprawami, wsypujemy koperek, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ją i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Formę smarujemy olejem i obsypujemy bułka tartą. Układamy w niej masę, mocno dociskając do dna, tak aby usunąć powietrze. Pieczemy przez 70 minut. Studzimy. Podajemy z pieczywem i świeżymi ziołami.

Z mięsa po rosole także możecie przyrządzić pyszną pastę do kanapek . Sprawdźcie ten przepis i wykorzystajcie wasze rosoły w pełni. Smacznego.

Pasztet w naczyniu do zapiekania
Pasztet w naczyniu do zapiekania

Źródło zdjęcia: canva/laperla_foto

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >