Galaretki drobiowe w kształcie jajek
Jajka, wędliny oraz warzywa bez wątpienia są elementami wspólnymi praktycznie każdej wielkanocnej uczty. Dla niektórych podawanie jednak dokładnie takich samych dań w tym czasie może wydawać się wtórne. Dlatego warto wprowadzić powiew świeżości, gotując galaretę w kształcie jajek.
Taki sposób podania produktów, które znajdują się w tym czasie we wszystkich lodówkach w Polsce, dostarcza ogromnej radości głodnym gościom. Co więcej, dzięki niewielkiemu kosztowi i prostocie wykonania, efektowna przekąska nie będzie dla nikogo problemem.
Galaretka w kształcie jajka
Mogłoby się wydawać, że uformowanie galarety w kształt jajka jest trudnym wyzwaniem. Wystarczy jednak posiadać kilka wydmuszek po jajkach - to właśnie one są najlepszymi formami do utworzenia takich wzorów. Do ich wnętrza można włożyć najróżniejsze produkty, więc możesz przy okazji "wyczyścić" swoją lodówkę z zalegających przysmaków.
Podczas podawania galaretek nie zapomnij o koniecznych dodatkach. Kilka kropel octu nada im wyrazistości, a obok postaw miseczkę z chrzanem - jego ostrość wywoła jeszcze większy apetyt na galaretkowe jajka.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Czas Smakosza na YouTube.
Przykładowy sposób podania galarety w kształcie jajek. Źródło: elena_hramowa, Getty Images
Przepis na galaretki w kształcie jajek
Składniki:
-
10 wydmuszek z jajek
-
300 g piersi z kurczaka
-
włoszczyzna
-
ziele angielskie
-
liść laurowy
-
sól
-
pieprz
-
8-9 łyżeczek żelatyny
-
kukurydza konserwowa
-
groszek konserwowy
-
ugotowana marchewka
-
natka pietruszki
Wydmuszki dokładnie przepłucz czystą wodą, a następnie wyparz wrzątkiem. W taki sposób pozbędziesz się wszelkich pozostałości po drobnoustrojach . Odstaw je do wysuszenia, a w międzyczasie przygotuj wywar, który będzie podstawą przyszłej galarety.
Do garnka włóż mięso oraz warzywa z włoszczyzny. Zagotuj wodę i podgrzewaj przez około 2 godziny. Po tym czasie dodaj do bulionu sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj kolejne 20 minut. Odcedź wszystkie składniki, zachowując z wywaru mięso, marchew oraz korzeń pietruszki.
Marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Mięso porwij na mniejsze kawałki. Do ciepłego wywaru dodaj żelatynę i rozpuść ją. W wydmuszki włóż mięso i wszystkie warzywa. Zalej całość bulionem i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia. Przed podaniem obierz skorupki tak, jak ze zwykłych jajek. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl; praktykulinarni.com