Smakosze.pl Przepisy Galaretki drobiowe w kształcie jajek
kadr filmu na kanale Czas Smakosza na YouTube

Galaretki drobiowe w kształcie jajek

29 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajka, wędliny oraz warzywa bez wątpienia są elementami wspólnymi praktycznie każdej wielkanocnej uczty. Dla niektórych podawanie jednak dokładnie takich samych dań w tym czasie może wydawać się wtórne. Dlatego warto wprowadzić powiew świeżości, gotując galaretę w kształcie jajek.

Taki sposób podania produktów, które znajdują się w tym czasie we wszystkich lodówkach w Polsce, dostarcza ogromnej radości głodnym gościom. Co więcej, dzięki niewielkiemu kosztowi i prostocie wykonania, efektowna przekąska nie będzie dla nikogo problemem.

Galaretka w kształcie jajka

Mogłoby się wydawać, że uformowanie galarety w kształt jajka jest trudnym wyzwaniem. Wystarczy jednak posiadać kilka wydmuszek po jajkach - to właśnie one są najlepszymi formami do utworzenia takich wzorów. Do ich wnętrza można włożyć najróżniejsze produkty, więc możesz przy okazji "wyczyścić" swoją lodówkę z zalegających przysmaków.

Podczas podawania galaretek nie zapomnij o koniecznych dodatkach. Kilka kropel octu nada im wyrazistości, a obok postaw miseczkę z chrzanem - jego ostrość wywoła jeszcze większy apetyt na galaretkowe jajka.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Czas Smakosza na YouTube.

Przykładowy sposób podania galarety w kształcie jajek. Źródło: elena_hramowa, Getty Images

Przepis na galaretki w kształcie jajek

Składniki:

  • 10 wydmuszek z jajek

  • 300 g piersi z kurczaka

  • włoszczyzna

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • sól

  • pieprz

  • 8-9 łyżeczek żelatyny

  • kukurydza konserwowa

  • groszek konserwowy

  • ugotowana marchewka

  • natka pietruszki

Wydmuszki dokładnie przepłucz czystą wodą, a następnie wyparz wrzątkiem. W taki sposób pozbędziesz się wszelkich pozostałości po drobnoustrojach . Odstaw je do wysuszenia, a w międzyczasie przygotuj wywar, który będzie podstawą przyszłej galarety.

Do garnka włóż mięso oraz warzywa z włoszczyzny. Zagotuj wodę i podgrzewaj przez około 2 godziny. Po tym czasie dodaj do bulionu sól, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj kolejne 20 minut. Odcedź wszystkie składniki, zachowując z wywaru mięso, marchew oraz korzeń pietruszki.

Marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Mięso porwij na mniejsze kawałki. Do ciepłego wywaru dodaj żelatynę i rozpuść ją. W wydmuszki włóż mięso i wszystkie warzywa. Zalej całość bulionem i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia. Przed podaniem obierz skorupki tak, jak ze zwykłych jajek. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl; praktykulinarni.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy