Smakosze.pl Przepisy Gdy nie mam pomysłu na kolację, podaję tę sałatkę. „Wyśmienita" to mało powiedziane
Fot. Shutterstock/mahc

Gdy nie mam pomysłu na kolację, podaję tę sałatkę. „Wyśmienita" to mało powiedziane

9 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie musisz ograniczać się do kanapek na kolację. Z podobnych składników wyczarujesz pomysłową sałatkę. Ma charakterny smak i bez problemu zapełni brzuchy domowników. Co najlepsze, zrobisz ją w zaledwie kilka minut.

Nieskomplikowany pomysł na kolację

Kolacja wcale nie musi być nudna. Dobrze też, aby jej przygotowanie nie zajmowało zbyt dużo czasu pod koniec długiego dnia. Nam udało znaleźć się przepis na danie, które spełnia te kryteria. Jest nim sałatka szwajcarska, która pochodzi właśnie z alpejskiego kraju i cieszy się tam sporą popularnością.

Sałatka świetnie łączy się z pieczywem i to zarówno ze zwykłym chlebem, jak i bagietkami i tostami. Podana z tymi dodatkami na kolację zachwyci każdego. Poznaj przepis , zrób sałatkę i o tym wyjątkowym skanu przekonaj się sama. Czytaj dalej, a poznasz dokładną instrukcję przygotowania.

se.jpg
Fot. Canva/adrianciurea69
Babcia zawsze tak robiła z burakami na barszcz. Smakował jak żaden inny

Składniki na sałatkę szwajcarską

O tym, że sałatka pochodzi ze Szwajcarii, świadczy przede wszystkim jeden składnik. Jest nim ser żółty Ementaler, który jest produktem tradycyjnym pochodzącym z tego kraju. Jego historia sięga aż XIII wieku, a nazwa sera pochodzi od doliny Emmental, gdzie wytwarza się go do dziś. Oprócz niego potrzebne są także inne składniki. Umieściliśmy je wraz z proporcjami na liście poniżej. Zobacz, co będzie ci potrzebne, a później zapoznaj się z przepisem.

Składniki:

  • 150 g żółtego sera Ementaler
  • 200 g szynki konserwowej
  • 6 ogórków konserwowych lub kiszonych
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka marynaty z ogórków konserwowych
  • ½ łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • sól

Sałatka szwajcarska - przepis

Przygotowanie sałatki rozpocznij od pokrojenia sera, szynki oraz ogórków w cienkie plaski. Przełóż je do miski wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki.

Do mniejszek miski włóż majonez, musztardę oraz jogurt naturalny. Wlej marynatę z ogórków i wymieszaj składniki na jednolity sos.

Wlej go do miski z pozostałymi składnikami. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły i gotowe. Sałatkę szwajcarską podawaj na kolację z pieczywem, a będzie smakowała doskonale.

sa ła tka.jpg
Fot. Canva/tzahiV
Strzelczyk zdradził swój sposób na schabowego na całą patelnię. Wypróbuję go w najbliższą niedzielę
Gdy tylko zaczynają się jesienne chłody, gotuję tę zupę. Nic tak nie rozgrzewa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy