Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zdradził swój sposób na schabowego na całą patelnię. Wypróbuję go w najbliższą niedzielę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.11.2024 16:46

Strzelczyk zdradził swój sposób na schabowego na całą patelnię. Wypróbuję go w najbliższą niedzielę

kotlet schabowy
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przygotujcie dużą patelnię, bo kotlet schabowy z przepisu Tomasza Strzelczyka, zajmie ją całą. Sposób znanego kucharza na to lubiane danie obiadowe jest wart polecenia. Warto skorzystać ze wskazówek Tomasza Strzelczyk i zrobić schabowego, jakiego świat nie widział. 

Sposób Tomasza Strzelczyka na wielkiego schabowego

Kotlet schabowy jest jednym z najbardziej lubianych dań w Polsce. Mięciutkie mięso w chrupiącej panierce potrafi zawrócić w głowie niejednemu smakoszowi. Jeśli macie ochotę na schabowego na całą patelnię, to Tomasz Strzelczyk podpowiada jak go zrobić.

Kulinarnych wskazówek udziela w filmie opublikowanym na swoim kanale YouTube. Przygotujcie pokaźny kawałek schabu i pokrójcie mięso na kotlety o grubości 4 cm. Następnie taki kotlet natnijcie przez środek, rozłóżcie oba płaty i dopiero rozbijajcie. Tomasz Strzelczyk radzi, by nie robić tego zbyt cienko. Taki schabowy wyjdzie naprawdę pokaźnych rozmiarów.

kotlet na patelni.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Branża mięsna żąda spotkania z Tuskiem. Straszą „masowymi protestami"

Tomasz Strzelczyk zdradza patent na schabowego

Tomasz Strzelczyk pokazał też swój pomysł na panierkę. Robi ją z panko zamiast ze zwykłej bułki tartej. Panko to panierka, która jest przygotowywana z mielonego na drobno chleba bez skórki. Wyróżnia się lekkością i chrupkością. Nie pali się też zbyt szybko na patelni. Strzelczyk schabowe panieruje też w mące pszennej i jajkach.

Znany kucharz radzi, żeby wsypać szczyptę kurkumy do jajek, które mają blady kolor. Jajka trzeba rozmącić. Tłuszcz, na którym smaży się kotlety schabowe, jest tu istotny. Znany kucharz wybiera gęsi smalec. Ewentualnie do smażenia schabowych można użyć smalcu wieprzowego lub masła klarowanego. Olej jest najsłabszym wyborem. 

Schabowe, czyli niebo w gębie

Tomasz Strzelczyk radzi, by schabowe smażyć na dużej ilości tłuszczu. Kotlet powinien wręcz w nim pływać. Najpierw mięso należy panierować w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Gdy tłuszcz jest już dobrze rozgrzany, musi na niego trafić kotlet. Po 8 minutach smażenia trzeba go odwrócić na drugą stronę.

Smażenie z drugiej strony będzie krótsze. Kotlet schabowy wychodzi rumiany. Po 2-3 minutach można już przystąpić do krojenia mięsa. Schabowy jest wyjątkowo chrupiący, soczysty, delikatny i smaczny. To prawdziwe niebo w gębie. Teraz jest w Waszym zasięgu. Pisaliśmy o tych, jakich parówek zdaniem dietetyka, nie należy nigdy kupować. Polecaliśmy domowy sposób na lśniący piekarnik. 

schabowy
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA