Smakosze.pl Przepisy Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest przepyszna i starcza na kilka dni
YouTube/@KulinarischeMagie

Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest przepyszna i starcza na kilka dni

31 stycznia 2024

Polecam pyszną i pożywną zapiekankę na obiad. To wyborne danie zachwyci wyrazistym smakiem i serową pierzynką. Taki posiłek wystarczy dla całej rodziny na kilka dni i szybko zniknie z talerzy podczas obiadu.

Pyszny obiad z piekarnika

Jeśli brakuje ci czasu na gotowanie dwudaniowego obiadu, polecam ten przepis. Smaczna zapiekanka jest prosta w przygotowaniu . Jej zrobienie nie zajmie dużo czasu, a smak zachwyci całą rodzinę. Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz mięsa mielonego, ziemniaków i mozzarelli.

Przydadzą się też pomidory, aromatyczne przyprawy i piekarnik. Dzięki niemu składniki pysznie zapieką się pod serową pierzynką. Wyjdzie obiad, że palce lizać. Zapiekanka wystarczy tez na kilka dni dla całej rodziny. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kulinarische Magie. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

zapiekanka
YouTube/@KulinarischeMagie
Strzelczyk pokazał staropolski patent na pączki. O takim nadzieniu nikt by nie pomyślał

Jak zrobić zapiekankę z mięsa mielonego i ziemniaków na obiad?

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 jajka
  • ser żółty
  • 100 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • suszony czosnek
  • oregano
  • bazylia
  • ⅓ szklanki mleka

Przygotowanie zapiekanki zacznij od obrania ziemniaków, pokrojenia ich w plastry i gotuj je 15 minut. Na patelni podsmaż cebulę, pora, pomidory i paprykę . Dodaj mięso mielone i smaż jeszcze 5 minut. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż  część gotowanych ziemniaków, plastry żółtego sera i podsmażone mięso z warzywami.

Następnie znów ułóż ziemniaki. Teraz do miski wbij jajka, wlej mleko, wsyp przyprawy i wymieszaj składniki. Sosem zalej zawartość naczynia. Wierzch dania posyp mozzarellą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania.

Zapiekanka, która wystarczy na kilka dni

Zapiekanka przykryta jest serową pierzynką i efektownie prezentuje się na stole. Smakuje jeszcze lepiej, bo mięso jest soczyste, a warzywa miękkie. Całości dopełnia aromatyczny sos. Potrawa po prostu rozpływa się w ustach.

Ta prosta w przygotowaniu zapiekanka wystarczy nawet na kilka dni. Przepis jest bardzo prosty, a danie wyjdzie nawet osobie, która na stawia pierwsze kroki w kuchni . Taki obiad nasyci i rozgrzeje w zimowe dni. Pisaliśmy o tym, jak upiec domowe chrupiące bułeczki. Informowaliśmy o sporze między Magdą Gessler, a Januszem Palikotem.

zapiekanka
YouTube/@KulinarischeMagie
Odkąd mam ten przepis nie kupuję już bułek w sklepie. Te kajzerki wychodzą lepiej niż z piekarni
Na tym mięsie zrobisz najlepszy gulasz. Masa Polaków niesłusznie je pomija
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy