Smakosze.pl Przepisy Gdy robi się zimno, gotuję tę zupę. Jest najlepsza
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Gdy robi się zimno, gotuję tę zupę. Jest najlepsza

13 września 2024

Jesień coraz bliżej i robi się coraz zimniej. Na rozgrzewkę gotuję znakomitą zupę. Jest pełna mięsa, fasoli, kolorowych papryk i innych pysznych składników. Rozgrzewa i smakuje tak, że chętnie sięgam po dokładkę.

Zupa meksykańska nacyci i rozgrzeje

Co gotujesz, gdy nastają chłody? Ja robię zupę meksykańską, do której trafia mięso mielone, czerwone cebule, kolorowe papryki oraz kukurydza i czosnek . Do tego jeszcze czerwona fasola, aromatyczne przyprawy i pyszne danie jednogarnkowe szybko jest gotowe.

Ta zupa fantastycznie rozgrzewa w chłodnie dni i smakuje, że palce lizać. Rodzina się nią zajada i chętnie sięga po dokładkę. Ta zupa wystarczy za cały obiad i to na kilka dni. Polecam przepis na smaczną i sycącą zupę meksykańską. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Smakowite Dania. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

zupa
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Weź ziemniaki i posyp je serem. Takiej wyżerki jeszcze nie próbowałeś

Jak ugotować zupę meksykańską?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielone
  • 2 cebule czerwone
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 litr passaty pomidorowej
  • ½ litra bulionu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz
  • 100 g sera żółtego

Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia papryk, czerwonej cebuli i czosnku. Mięso podsmaż w garnku, dorzuć czosnek, czerwoną cebulę i wymieszaj . Smaż kilka minut, a następnie wlej bulion. Gotuj 10 minut i dodaj pokrojone papryki, fasolę z płynem z puszki i kukurydzę z zalewą. Wlej też passatę pomidorową.

Wymieszaj dokładnie składniki i gotuj jeszcze do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Zetrzyj ser żółty na tarce o małych oczkach. Nalej zupę do talerzy i posyp żółtym serem.

Zupa najlepsza na zimne dni

Ta zupa ma wyrazisty smak i pięknie pachnie. Pełna jest mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Z serem żółtym smakuje wprost obłędnie i każdy chętnie sięga po dokładkę. Tę zupę gotuję w prosty sposób i wystarcza nawet na kilka dni.

Polecam ten przepis, bo dzięki niemu całą rodzina naje się pyszną i rozgrzewającą zupą meksykańską. Zachwytów nad jej smakiem nie będzie końca. Ugotuj ją w swojej kuchni i rozgrzej się znakomitą zupą rodem z Meksyku . Pisaliśmy o tym, na jakim mięsie ugotować flaczki. Podawaliśmy też przepis na wyjątkową chlebową przekąskę.

zupa
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Wszyscy mówią o tej sałatce. Robię ją co tydzień w sobotę
Babcia zdradziła mi jak ukorzenia każdą roślinę. Ten środek wszyscy mają w kuchni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy