Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To mój ulubiony przepis na flaczki. Na tym mięsie wychodzą najlepiej, mało kto go używa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 01.02.2024 12:42

To mój ulubiony przepis na flaczki. Na tym mięsie wychodzą najlepiej, mało kto go używa

flaki na talerzu
fot. youtube.com/@gotowanienaspontanie2212

Wciąż obowiązkowe na weselach i innych nocnych imprezach, poza tym niestety flaczki znikają z naszych jadłospisów. A szkoda, bo to ciekawa i nietypowa polska zupa. Ten przepis, mamy nadzieję, pozwoli nieco ożywić tę tradycję kulinarną.

Nietypowe flaczki

Wykorzystanie mięsa w całości, włącznie z podrobami, wróciło do kulinarnej mody w ciągu ostatnich dwóch dekad. Zachwyciliśmy się niektórymi potrawami na nowo, inne dopiero podbijają nasze serca i żołądki. A skoro o żołądkach mowa – wróćmy do jednego z najbardziej znanych polskich dań z podrobów, flaczków.

Tradycyjne polskie flaki to zupa na bazie żołądków wołowych. Od lat jednak na polskich stołach króluje drób, sięgnijmy więc do flaczków drobiowych. Z tym przepisem łatwo przygotujemy pyszną zupę w oparciu właśnie o nie.

Żołądki na flaczki
fot. youtube.com/@gotowanienaspontanie2212
Dziś się zaczęło, Lidl poszedł na całość. Przez cały luty uwielbiane produkty dostaniesz za ułamek ceny

Gotujemy flaczki drobiowe

Zdjęcia do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Gotowanie na spontanie. Jego autor używa do zupy wegety zaznaczając, że chodzi o domową mieszankę przypraw, a nie o kupną. Wegeta jest jednak kontrowersyjnym wzmacniaczem smaku i każdy powinien zdecydować sam, czy dosypać łyżeczkę podczas gotowania, czy nie. Nasz przepis jej nie zawiera.

Składniki

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • Warzywa rosołowe: kawałek selera, 20 cm pora, duża pietruszka i 3 marchewki, pokrojone
  • Czosnek
  • Surowa cebula
  • Opalona cebula
  • Ziele angielskie i liście laurowe
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych okach
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej i 1 ostrej papryki
  • Łyżeczka imbiru
  • Łyżeczka gałki muszkatołowej
  • Łyżka mąki
  • Sól, pieprz, w tym pieprz ziarnisty

Prygotowujemy flaczki z żołądków drobiowych

Flaczki dokładnie płuczemy, czyścimy i zalewamy zimną wodą w garnku. Gotujemy podobnie jak rosół, zdejmujemy szumy i dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty czarny pieprz. Pomijamy marchewkę startej na tarce. Powoli gotujemy

Po kilku godzinach wyjmujemy warzywa i żołądki. Te ostatnie kroimy na wąskie paski. Podgrzewamy z powrotem wywar i wrzucamy startą marchewkę. Kiedy będzie miękka, dodajemy żołądki. Przyprawiamy czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem, gałką muszkatołową i majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę lub siekamy w blenderze. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli, dodajemy łyżkę mąki i podsmażamy chwilę. Hartujemy kilkoma łyżkami wywaru, mieszamy i dodajemy do garnka z flaczkami. Dodajemy pokrojoną w plastry gotowaną marchewkę i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Wypróbuj jeszcze przepisy na faszerowane kajzerki śniadaniowe i domowe drożdżówki.

warzywa rosołowe
fot. youtube.com/@gotowanienaspontanie2212