Weź ziemniaki i posyp je serem. Takiej wyżerki jeszcze nie próbowałeś
Dobry obiad, który nasyci na długie godziny, wcale nie musi być skomplikowany z długą listą składników. Osobiście najbardziej cenię sobie proste i szybkie przepisy. Dzięki nim nie tylko mam przyjemność z gotowania, ale również z jedzenia. Nie nawącham się wystarczająco dużo zapachów, aby stracić apetyt.
Dlatego teraz prezentuję mój przepis na banalne zapiekane ziemniaczki z serem. Zapełniają brzuch jak nic innego, smakują każdemu i robi się je w mniej niż godzinę. Dodatkowo składniki są już w kuchennej szafce, więc nie trzeba biec po nie do sklepu.
Polacy kochają ziemniaki
Kartofle pojawiają się na naszych stołach nader często. Ich ogromna dostępność, niska cena i wspaniały smak są na tyle mocnymi zaletami, że Polacy często po nie sięgają. Nie jestem wyjątkiem i często obiad bez porcji tłuczonych ziemniaków po prostu nie istnieje.
Wszyscy mówią o tej sałatce. Robię ją co tydzień w sobotęJak zrobić zapiekane ziemniaki z serem?
Nie lubię jednak ziemniaków, które są mdłe i nijakie. Na moim stole muszą się wyróżniać charakterem. Dlatego niedawno opracowałem przepis, dzięki któremu domownicy wciągają je, jak odkurzacze. Poza pyrkami używam żółtego sera (najczęściej radamer) oraz cebuli. Tym gwarantuje sobie sukces. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Erstaunliche Recipes na YouTube.
Składniki na pieczone ziemniaki z serem:
- 1 kilogram ziemniaków
- 150 g żółtego sera (najbardziej smakuje mi radamer, ale klasyczna gouda również się sprawdzi)
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża łyżka masła
- sól
- pieprz
Przepis na pieczone ziemniaki z serem
Gotowanie zaczynam oczywiście od dokładnego umycia ziemniaków. Jeśli kartofle są ładne, zostawiam na nich skórkę. Wrzucam je do garnka z wodą i gotuje, aż będą prawie idealnie miękkie. Odcedzam je na sitku i układam w naczyniu żaroodpornym.
W tym samym czasie obieram i kroję cebulę w piórka. Przerzucam je na patelnie z rozgrzanym masłem i smażę, aż warzywo ładnie się skarmelizuje. Proces przyspieszam dodając odrobinę soli i 1 łyżeczkę cukru. Gdy cebula będzie prawie gotowa, dodaję drobno siekany czosnek i smażę jeszcze dwie minuty.
Po ziemniakach rozsypuję cebulkę z czosnkiem, doprawiam pieprzem, posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu najczęściej podaję takie ziemniaki z colesławem lub jako przystawkę. Smacznego.