Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy zostanie mi mięso po rosole, robię takie pyzy. Rodzina zajada się nimi, aż się uszy trzęsą

Gdy zostanie mi mięso po rosole, robię takie pyzy. Rodzina zajada się nimi, aż się uszy trzęsą

Pyzy z mięsa po rosole
YT/Henia Foks

Nie wiecie, co zrobić z mięsem po rosole? Postawicie na pyzy. Ziemniaczane kluski z soczystym farszem można przygotować szybko i sprawnie. Smakują znakomicie.

Wiem, co zrobić z mięsem po rosole

Niedzielne gotowanie zawsze kończy się zapakowaną lodówką. Zarówno jarzyny, jak i mięso z rosołu są w moim domu wykorzystywane. Wciąż można z nich przygotować nie lada frykasy.

Pyzy są ulubionym daniem w moim domu. Mogłabym oczywiście wypełnić je świeżo zmieloną wieprzowiną, ale z kurczakiem z rosołu też smakują dobrze. Istnieje bowiem prosty sposób na nadanie mu soczystości. Na czym polega? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Formowanie pyz z mięsem.jpg
YT/Henia Foks
Od lat robię kluski leniwe z tego przepisu. O jednym dodatku powiedziała mi babcia, mało kto o nim wie

Prosty przepis na pyzy mięsne pyzy

Wykorzystanie mięsa z rosołu wcale nie musi oznaczać starty na smaku. Doprawiając je obficie pierzem, łącząc z podsmażoną i wlewając bulion, sprawimy, że farsz będzie rozpływał się w ustach. Nikt się nie zorientuje, że je danie z resztek.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże jajka
  • 190 g mąki ziemniaczanej
  • sól w ilości do smaku

Składniki na farsz:

  • 600 g mięsa z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 100 ml bulionu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Do zmielenia mięsa przyda się maszynka. Jeśli jej nie macie, możecie posiekać starannie produkt — też się uda. Co dalej? Sprawdźcie w zamieszczonej poniżej instrukcji.

Jak zrobić pyzy z mięsem z rosołu? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od zmielenia w maszynce mięsa obranego z kości. Dodaję do niego zeszkloną na 1-2 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju cebulę. Dolewam tyle bulionu, by masa nie była sucha i bym mogła z łatwością formować z niej kulki wielkości orzecha.

Tak przygotowane porcje farszu będę zawijać w masę ziemniaczaną. Do jej przygotowania wykorzystuję ugotowane w osolonym wrzątku i ostudzone ziemniaki. Mogą być ugotowane wcześniej. Do warzyw dodaję mąkę ziemniaczaną i jajka.

Doprawiam je jeszcze solą i wyrabiam. Formuję niewielkie placuszki o grubości około 3-4 mm i otaczam nimi wcześniej przygotowane mięsne kulki. Pyzy gotuję w osolonym wrzątku przez 5 minut, licząc od momentu, gdy płyn ponownie zawrze po ich wrzuceniu. Wyjmuję przy pomocy łyżki cedzakowej.

Jak podawać pyzy z mięsem z rosołu?

Ziemniaczane danie doskonale smakuje z podsmażonym z dodatkiem cebulki boczkiem. Wystarczy wrzucić mięsny rarytas na patelnię, a gdy uwolni nieco tłuszczu dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy, które pomogą wam wykorzystać resztki z rosołu. Oprócz pyz warto przygotować tę mięsną pastę kanapkową. Z warzyw natomiast z powodzeniem zrobicie wyśmienity pasztet.

Pyzy z mięsa po rosole są pyszne.jpg
YT/Henia Foks