Genialna, pikantna i wyrazista surówka od Magdy Gessler
Surówka z marchewki i jabłka jest kultowym dodatkiem do obiadu. Słodki i soczysty specjał w wykonaniu Magdy Gessler zaskoczy niejednego. Gwiazda dodaje łyżkę chrzanu, który sprawia, że surówka nabiera charakteru. Skusicie się?
Zdrowy i pikantny warzywny dodatek, jakim jest chrzan, potrafi urozmaicić niejedno danie. Doskonale pasuje m.in. do buraczków , mięsnych sosów czy purée ziemniaczanego . Z marchewką i jabłkiem także będzie wyśmienity.
Przepis na surówkę z marchewki i jabłka według Magdy Gessler
Składniki:
-
400 g marchewki
-
200 g jabłek
-
1 łyżka chrzanu
-
kilka łyżek gęstej śmietany
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Marchew i jabłka myjemy, obieramy je ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach wprost do dużej miski.
Chrzan łączymy ze śmietaną. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy ze składnikami surówki. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeżeli chcecie, by danie było lżejsze, użyjcie gęstego jogurtu naturalnego. Sięgając po nabiał sojowy, przygotujecie surówkę odpowiednią dla wegan.
-
Dodatek orzechów nie jest obowiązkowy, ale bardzo ciekawie urozmaica marchewkowy klasyk. Warto podprażyć je na patelni, aby były jeszcze smaczniejsze.
Źródło zdjęcia: canva/hipokrat
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se