Smakosze.pl Przepisy Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej
canva/elena_hramowa

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

8 grudnia 2021

Istnieje wiele przepisów na ciasto do pierogów. Część z nich zawiera jajko, a znakomita większość w składzie ma mąkę pszenną. Osoby na diecie bezglutenowej z tego powodu często rezygnują z jedzenia pierogów. zupełnie niepotrzebnie, bo specjał ten można przyrządzić bez pszenicy. Sprawdźcie jak szybki i prosty jest taki przepis.

Eliminacja pokarmów z diety nie musi się wiązać z rezygnacją z ulubionych dań. W przypadku pierogów farsz zazwyczaj nie stanowi problemu. Zarówno ruskie , jak i mięsne pierożki będą odpowiednie dla osób jedzących bezglutenowo. Wystarczy, że przyrządzimy ciasto bez mąki pszennej. Nasz przepis pomija także jajko, więc skorzystają z niego również weganie.

Przepis na bezglutenowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 300 g mąki ziemniaczanej

  • 150 g mąki ryżowej

  • 100 g mielonego siemienia złocistego

  • 400-500 ml gorącej wody

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

Sypkie składniki łączymy w dużej misce. Następnie wlewamy olej oraz 300 ml wody. Wyrabiamy ciasto z pomocą robota kuchennego lub ręcznego miksera z końcówką hakiem. Powoli dodajemy kolejne porcje wody.

Robimy to stopniowo, obserwując czy ciasto zaczyna się formować w całość. Płyn wlewamy bowiem tylko do czasu, aż ciasto przestanie być suche i grudkowate. Wtedy wyłączamy urządzenie i szybko wyrabiamy masę dłońmi. Powinna stać się jednolita i plastyczna.

Formujemy kulę, a następnie dzielimy ją na trzy części. Jedną będziemy wyrabiać , a pozostałe przykrywamy folią spożywczą, by nie wyschły. Blat oprószamy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy ciasto.

Z placka wycinamy kręgi, które faszerujemy wybranym nadzieniem. Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzątku. Czynności powtarzamy z pozostałymi porcjami ciasta. Gotowe pierogi możemy zamrozić .

Mąka ryżowa
Mąka ryżowa to doskonała bezglutenowa alternatywa mąki pszennej

Źródło: canva/Fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: stylzycia.radiozet Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy