Smakosze.pl Porady Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty
Screen z nagrania na kanale DaveHax na YouTube

Genialny trick na schłodzenie każdego napoju w dwie minuty

16 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Latem picie ciepłego napoju jest najgorszym, co może się zdarzyć - ciepła cola lub inny płyn nie gaszą pragnienia i pozostawiają uczucie niedosytu. Wystarczy jednak puszkę z napojem włożyć do miski z lodem, wodą i solą na dwie minuty. Jest to prawdopodobnie najszybszy sposób na schłodzenie całej puszki.

Dobrze zmrożony napój nie ma sobie równych, gdy na zewnątrz panuje wysoka temperatura, a z nieba leje się żar. Wypicie nawet kilku łyków zimnego płynu od razu stawia na nogi i dostarcza mnóstwo przyjemności.

Czasem jednak nie mamy czasu na długie schładzanie puszki w lodówce, a chcemy natychmiast napić się czegoś zimnego. Wtedy z pomocą przychodzi genialny trick, który każdy z nas z łatwością może wykonać.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Puszka picia zimna w dwie minuty

Przed wykorzystaniem tricku warto zaopatrzyć się w sporą ilość lodu. Można zrobić go oczywiście samodzielnie w zamrażalniku, jednak jeśli nie masz go na podorędziu, wybierz się do sklepu i kup paczkę gotowego lodu.

Do dużej i głębokiej miski wlej wodę do połowy, a następnie wsyp kilkadziesiąt kostek lodu. Rozsyp równomiernie na lodzie 1-2 łyżki stołowe soli kuchennej i delikatnie zamieszaj. Teraz pozostaje jedynie czekać.

Aby przyspieszyć schładzanie, możesz co kilkanaście sekund przemieszać zawartość miski i obrócić puszkę. Po dwóch minutach napój powinien być już na tyle zimny, że picie go będzie czystą przyjemnością.

Zamiast lodu możesz użyć zamrażalnika

Inna metoda, która, choć jest odrobinę dłuższa, to działa, polega na włożeniu, zawiniętej w wilgotny ręcznik papierowy puszki, do zamrażalnika. Wilgoć w papierze ułatwi przekazywanie energii cieplnej i przyspieszy chłodzenie.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

Przy tym sposobie należy zachować jednak trochę większą ostrożność. Po 15 minutach warto wyciągnąć z chłodziarki napój, aby nie zamarzł. Jeśli pozostanie ona w niej dłużej, rozszerzający się lód może rozsadzić metal i pobrudzić całą szufladę.

Powyższe pomysły świetnie sprawdzają się w trakcie imprez, kiedy duża liczba ludzi pragnie w tym samym momencie napić się chłodnego napoju. Lodówka ma oczywiście ograniczoną pojemność, a w miskach zmieści się sporo puszek czy butelek.

Projekt bez tytułu (32)
Schłodzone butelki z napojami

Źródło: gradyreese, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: noizz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy