Smakosze.pl Przepisy Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd
Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd. Masa osób nagminnie go popełnia
canva/Qwart, TRICOLORS/East News

Gessler zdradziła jak robić idealne naleśniki. Wytknęła 1 poważny błąd

7 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Magda Gessler w jednym z odcinków popularnego programu MasterChef, pokazała uczestnikom, jak przygotować najlepsze ciasto na naleśniki. Dzięki kilku prostym trikom naleśniki wychodzą za każdym razem i zachwycają wyjątkowym smakiem. Poznaj przepis na ciasto na naleśniki Magdy Gessler.

Wiele osób popełnia duży błąd podczas przygotowywania naleśników. Na początku zwykle zaczynamy od wlania do miski mleka, wody i dopiero później dodajemy mąkę, jajka i inne składniki. Znana restauratorka ciasto przygotowuje zupełnie inaczej. Ciasto na naleśniki Magdy Gessler ma idealną konsystencję, a placki są cienkie i pełne smaku.

Ciasto na naleśniki Magdy Gessler ma idealną konsystencję, którą zawdzięcza składnikom dodawanym w odpowiednim momencie. Gessler wodę dodaje na samym końcu w takiej ilości, żeby delikatnie je rozrzedzić. Do ciasta dodaje również masło klarowane, dzięki któremu naleśniki mają wspaniały, maślany posmak.

Magda Gessler do ciasta dodaje również solidną szczyptę brązowego cukru. Cukier sprawi, że naleśniki będą słodsze i będą miały piękny, brązowy kolor. Naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Jesienią i zimą polecam domowe konfitury z owoców i serek waniliowy.

Przepis na ciasto na naleśniki Magdy Gessler. Wychodzą za każdym razem

Składniki:

  • szklanka i 2 łyżki mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • cukier brązowy

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej

  • woda

  • 50 g roztopionego masła klarowanego

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić wyśmienite, cienkie naleśniki?

Przesiej mąkę i wsyp ją do miski. Dodaj mleko, cukier, wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Wodę dolewaj w takiej ilości, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję.

Dodaj masło klarowane i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto wylewaj na patelnię i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Naleśniki podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj również wyśmienity kapuśniak według receptury Magdy Gessler . Gessler zdradziła również przepis na aromatyczny rosół. Już nie ugotujesz go inaczej.

naleśniki
canva/Natalia Van Doninck

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: MasterChef

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Z wykształcenia jest politologiem, praca w mediach jest dla niej pasją. Początki jej kariery zawodowej w copywritingu sięgają 2019 roku. Zajmowała się szeroko pojętym e-commerce, w tym opisami produktów na strony internetowe, czy przygotowywaniem specjalistycznych artykułów. Przygodę z portalem kulinarnym Smakosze.pl rozpoczęła w 2021 roku jako redaktor. Obecnie jest wydawcą ww. portalu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl