Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wigilijny karp w galarecie od Jakuba Kuronia. Specjału nie może zabraknąć na świątecznym stole
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.12.2022 10:02

Wigilijny karp w galarecie od Jakuba Kuronia. Specjału nie może zabraknąć na świątecznym stole

Kuroń przypomniał wszystkim o wigilijnym klasyku. Nie może go zabraknąć podczas świątecznej uczty
canva/TeresaKasprzycka

Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na karpia w galarecie. Sekretem smaku jest esencjonalny wywar oraz dodatki. Do kultowej potrawy na Wigilię kucharz dodaje groszek konserwowy, marchewkę i jajka. Całość dekoruje natką pietruszki i cząstkami cytryny.

Karp w galarecie jest jedną z tradycyjnych potraw przygotowywanych na Wigilię. Świąteczny przysmak jest prosty w przygotowaniu i zachwyca smakiem i aromatem. Kultowego dania nie może zabraknąć na Twoim stole podczas uroczystej kolacji.

Na oficjalnej stronie Jakuba Kuronia, kuron.com.pl, Kuroń dzieli się swoimi przepisami na dania główne, zupy i wyśmienite desery dla całej rodziny. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Receptura Jakuba Kuronia na karpia w galarecie nie ma sobie równych.

Jakub Kuroń wywar na galaretę gotuje z ryby i warzyw rosołowych. Wywar od razu doprawia solą i gotuje go 12- 15 minut. Po tym czasie kawałki karpia są gotowe do jedzenia. Do karpia w galarecie kucharz dodaje również jajka ugotowane na twardo, marchewkę z wywaru oraz groszek konserwowy. Całość dekoruje natką pietruszki i kawałkami cytryny.

Karp w galarecie. Wigilijny przysmak dla całej rodziny

Składniki:

  • 800 g płatów karpia ze skórą

  • 3 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 100 g groszku konserwowego

  • ćwiartka selera

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • cebula

  • 3 łyżki żelatyny

  • duży pęczek natki pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

  • cytryna

Jak przygotować karpia w galarecie? Jakub Kuroń zdradził swój przepis

Filety karpia ze skórką pokrój na mniejsze kawałki, włóż do większego garnka. Dodaj marchewki, seler, pietruszki, natkę, liście laurowe, ziele angielskie. Cebulę przyrumień nad ogniem i również włóż do garnka.

Wlej 1,5 l zimnej wody, posól i gotuj na małym ogniu przez około 12- 15 minut. Po tym czasie rybę i warzywa wyjmij z garnka. Karpia wyłóż na półmisek. Wywar dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do przestygnięcia.

Do wywaru dodaj żelatynę i podgrzewaj do 50 stopni C, stale mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wywar odstaw do przestygnięcia i wstaw do lodówki, żeby zaczął tężeć. Na kawałki karpia poukładaj pokrojoną marchewkę, jajka, groszek konserwowy.

Całość zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj natką pietruszki i cytryną. Na Wigilię przygotuj również wyśmienite uszka z kapustą i żurawiną do barszczu czerwonego. W tym artykule dowiesz się, jak filetować karpia. Nie będzie w nim ani jednej ości.

Karp w galarecie
canva/ TeresaKasprzycka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: