Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak Magda Gessler robi rosół? Jej sekret tkwi w 1 zasadzie. Koniecznie zapamiętaj

Jak Magda Gessler robi rosół? Jej sekret tkwi w 1 zasadzie. Koniecznie zapamiętaj

Przepis na rosół Magdy Gessler
canva/gbh007; MAREK KUDELSKI/AGENCJA SE/East News

Przepis na rosół Magdy Gessler jest prosty — nie można oszczędzać na mięsie. Gwiazda zdradziła, że największym błędem podczas przyrządzania tradycyjnej zupy jest użycie zbyt dużej ilości wody w stosunku do pozostałych składników. Wiemy, jakie są właściwe proporcje.

Podczas jednego z wystąpień Magda Gessler wyjaśniła, na czym polega podstawowy błąd podczas przygotowywania rosołu. Okazuje się, że masa Polaków używa zbyt dużo wody. Najsmaczniejszą zupę uzyskamy, jeśli na każde 1,5 litra wody użyjemy 3 kilogramów mięsa i podobnej ilości jarzyn. Powinniśmy też powstrzymać się od dolewania płynu w trakcie gotowania. Te dwie zasady uchronią nas przed przygotowaniem pozbawionej smaku zupy.

Przepis na rosół Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kura rosołowa o wadze około 3 kg

  • kawałek szpondra wołowego

  • 6 średniej wielkości marchewek

  • 6 niedużych korzeni pietruszki

  • 2 większe cebule

  • 1 duży por

  • 1 spory seler

  • ćwiartka kapusty włoskiej

  • 2 łyżki świeżego lubczyku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 5 goździków

  • 5 liści laurowych

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego

  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić idealny rosół? Przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Mięso umieszczamy w garnku i zalewamy je zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, usuwając powstające na powierzchni płynu szumy. Wrzucamy przyprawy w kawałku, a następnie kontynuujemy gotowanie, aż mięso znacznie zmięknie.

Cały proces potrwa do 2 godzin. Wtedy dodajemy umyte i obrane warzywa korzeniowe, pora oraz kapustę włoską. Cebule opalamy w płomieniu palnika i również wrzucamy do rosołu. Gotujemy przez 30 minut, a następnie dodajemy związana przy pomocy sznurka natkę pietruszki oraz lubczyk.

Podgrzewamy jeszcze przez kolejne pół godziny. Na koniec z zupy usuwamy mięso oraz wszystkie warzywa. Przecedzamy go i doprawiamy. Rosół Magdy Gessler podajemy z makaronem krajanką. Możemy wkroić plasterki marchwi i posypać dodatkową porcją natki pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy zupy, które warto zrobić na przygotowanym wcześniej rosole. Magda Gessler poleca pomidorówkę oraz krupnik. Obie świetnie sprawdzą się w chłodne dni.

Przepis na rosół Magdy Gessler nie ma sobie równych
canva/Foodphotographer_anet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: