Smakosze.pl Przepisy Gęsty sok z czarnego bzu. Pysznie smakuje i orzeźwia w najbardziej gorące dni
canva/MarenWischnewski

Gęsty sok z czarnego bzu. Pysznie smakuje i orzeźwia w najbardziej gorące dni

27 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czym orzeźwić się w najbardziej gorące dni? Z pomocą przyjdą wam z pewnością zimne napoje, na przykład przygotowane na bazie gęstego soku z czarnego bzu. Pysznie smakują i mają prozdrowotne właściwości. Jeśli nie masz takiego soku w swojej spiżarni, możesz zrobić go prosto i szybko z dwóch niewyszukanych składników.

Sok z owoców czarnego bzu ma ciemny, niemal czarny kolor i wyrazisty smak. Jest dość cierpki, dlatego rozcieńczony z wodą potrafi doskonale orzeźwić. Zimą warto go dodać do herbaty, a zadziała antyprzeziębieniowo.

Owoce czarnego bzu dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Wtedy więc będzie najlepszy czas na to, by zrobić sobie mały zapasik tego smacznego i zdrowego soku. Możecie napełnić nim butelki lub małe słoiczki. Te ostatnie będą bardzo praktyczne w użyciu.

Jak zrobić sok z owoców czarnego bzu?

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu

  • ok. 25 dag cukru

oraz

  • wyparzone butelki lub słoiki

Przygotowanie soku z czarnego bzu

Owoce czarnego bzu pooddzielaj od łodyżek, dokładnie umyj w zimnej wodzie, osącz. Przełóż je do garnka, lekko rozgnieć np. tłuczkiem lub widelcem, zalej wodą.

Gotuj je na niedużym ogniu, do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać. W czasie gotowania całość co jakiś czas zamieszaj, by owoce się nie przypaliły.

Na drugi garnek nałóż gazę, obwiąż ją sznurkiem. Możesz też nałożyć na niego sitko. Przelej przez nie sok z owocami, dzięki czemu owoce pozostaną na gazie lub sicie.

Do soku dodaj cukier i gotuj całość ok. 15 minut, aż powstanie gęsty syrop. Jeszcze gorący rozlej do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie je zakręć.

Wskazówki:

  • Gotowy sok z owoców czarnego bzu przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, np. piwnicy, spiżarni. Wtedy zachowa najwięcej cennych składników.

  • Sok z czarnego bzu możesz dodawać do napojów zimnych i gorących, a także do deserów.

Na naszej stronie znajdziesz również przepis na sok z czereśni , a także na sok z czarnej morwy .

owoce czarnego bzu
canva/Lalli z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy