Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne kotlety schabowe według specjalnej receptury. Za wspaniałym smakiem stoi wyjątkowa marynata
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.06.2022 10:28

Przepyszne kotlety schabowe według specjalnej receptury. Za wspaniałym smakiem stoi wyjątkowa marynata

kotlet schabowy
canva/richardschramm

Proponujemy przepyszne kotlety schabowe, które przygotujecie według specjalnej receptury. Za ich wspaniałym smakiem stoi wyjątkowa marynata. Zrobicie ją, rozgniatając w moździerzu kilka składników. Potem trzeba nimi natrzeć mięso, odstawić na godzinę i usmażyć. Efekt przerośnie wasze oczekiwania.

Kotlety schabowe to jedna z niezawodnych propozycji obiadowych. Raz, że wszyscy je lubią, dwa, że zawsze się udają. Oczywiście można je przygotować na wiele sposobów. Dziś proponujemy zamarynować schabowe w mieszance aromatycznych przypraw i ziół. Dzięki temu uzyskają niepowtarzalny smak. Poznajcie dokładną recepturę na pyszną marynatę.

Wyjątkowa receptura na kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 2 jagody jałowca

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka nasion kminku

  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

  • szczypta cząbru

  • sól, pieprz

  • 4 listki laurowe

  • 2 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • tarta bułka do panierowania

  • smalec do smażenia

Przygotowanie aromatycznych schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Każdy rozbij równomiernie kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem.

W moździerzu umieść jagody jałowca, ziele angielskie, kminek, czosnek i cząber. Składniki rozgnieć na proszek, natrzyj nim mięso.

Kotlety ułóż w miseczce, obłóż listkami laurowymi, przykryj. Odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie usuń listki laurowe, a na patelni rozgrzej smalec. Kotlety panieruj w mące, jajku i w tartej bułce. Kładź je na patelnię ze smalcem i smaż, aż będą z obu stron rumiane.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe w orientalnym wydaniu, a także na schabowe po lubelsku.

przyprawy w moździerzu
canva/Adam Smigielski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-ksiazkakucharska