Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji
Szukasz pomysłu na proste, szybkie, ale i wyjątkowe danie na kolację? Zafunduj najbliższym rewelacyjne danie z dodatkiem sezonowych pyszności. Jajka nadziewane farszem z podsmażonych na maśle kurek będą świetną niespodzianką i nikt im się nie oprze.
Z jajek przygotujemy wiele wyśmienitych dań, między innymi jajecznicę, jajko sadzone, szakszukę, czy jajka faszerowane. Każde z nich to pomysł na prostą i fanatyczną potrawę dla całej rodziny. O ile na śniadanie najlepiej sprawdzi się jajecznica czy szakszuka, tak jajka faszerowane są hitem na kolację.
Jajka faszerowane są świetnym pomysłem na kolację i jako dodatek do zimnej płyty, np. podczas świąt czy ważnych uroczystości. Farsz do jajek przygotujemy wielu smacznych składników, jednak jajka z dodatkiem podsmażonych kurek to danie, które znika z talerzy w ciągu kilku sekund.
Wystarczy, że podsmażymy grzyby z cebulką i pietruszką na maśle. Podsmażone kurki smakują doskonale, a ich piękny zapach przyciągnie do kuchni każdego łasucha. Po przygotowaniu farszu przełóżmy go na ugotowane jajka i możemy od razu podawać.
Przepis na jajka nadziewane kurkami
Składniki na 12 jajek faszerowanych:
6 dużych jajek
pół czerwonej cebuli
10 kurek
natka pietruszki do smaku
łyżka masła
sól, pieprz
łyżka majonezu
Jak zrobić jajka nadziewane kurkami?
Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz je ze skorupek, przekrój na pół. Łyżeczką wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Kurki i cebulę bardzo drobno pokrój. Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
Do kurek dodaj posiekaną natkę pietruszki i podsmaż jeszcze chwilę, następnie przełóż do miski z żółtkami. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz wyłóż na białka w miejsca po żółtkach i podaj.
Sezon na kurki za chwilę się zacznie i potrwa aż do października. Oprócz jajecznicy i jajek faszerowanych, przygotuj również pierogi z kurkami oraz soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji
Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz
Źródło: gotujmy.pl