Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.06.2022 09:39

Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji

Jajka nadziewane kurkami. Sekret za każdym razem udanej kolacji
canva/Juli Garcia Balague

Szukasz pomysłu na proste, szybkie, ale i wyjątkowe danie na kolację? Zafunduj najbliższym rewelacyjne danie z dodatkiem sezonowych pyszności. Jajka nadziewane farszem z podsmażonych na maśle kurek będą świetną niespodzianką i nikt im się nie oprze.

Z jajek przygotujemy wiele wyśmienitych dań, między innymi jajecznicę, jajko sadzone, szakszukę, czy jajka faszerowane. Każde z nich to pomysł na prostą i fanatyczną potrawę dla całej rodziny. O ile na śniadanie najlepiej sprawdzi się jajecznica czy szakszuka, tak jajka faszerowane są hitem na kolację.

Jajka faszerowane są świetnym pomysłem na kolację i jako dodatek do zimnej płyty, np. podczas świąt czy ważnych uroczystości. Farsz do jajek przygotujemy wielu smacznych składników, jednak jajka z dodatkiem podsmażonych kurek to danie, które znika z talerzy w ciągu kilku sekund.

Wystarczy, że podsmażymy grzyby z cebulką i pietruszką na maśle. Podsmażone kurki smakują doskonale, a ich piękny zapach przyciągnie do kuchni każdego łasucha. Po przygotowaniu farszu przełóżmy go na ugotowane jajka i możemy od razu podawać.

Przepis na jajka nadziewane kurkami

Składniki na 12 jajek faszerowanych:

  • 6 dużych jajek

  • pół czerwonej cebuli

  • 10 kurek

  • natka pietruszki do smaku

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • łyżka majonezu

Jak zrobić jajka nadziewane kurkami?

Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz je ze skorupek, przekrój na pół. Łyżeczką wyjmij żółtka i przełóż je do miseczki. Kurki i cebulę bardzo drobno pokrój. Na maśle zeszklij cebulkę, następnie dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.

Do kurek dodaj posiekaną natkę pietruszki i podsmaż jeszcze chwilę, następnie przełóż do miski z żółtkami. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Farsz wyłóż na białka w miejsca po żółtkach i podaj.

Sezon na kurki za chwilę się zacznie i potrwa aż do października. Oprócz jajecznicy i jajek faszerowanych, przygotuj również pierogi z kurkami oraz soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, wszyscy będą zachwyceni.

Kurki
canva/Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl