Niezawodny przepis na sok z czereśni do słoików na zimę. Identyczny robiły nasze babcie
Sok z czereśni do słoików to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Domowy sok jest bardzo aromatyczny i smaczny. Z soku przygotujemy herbatę zimową, kompot, a nawet kisiel i galaretkę, wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem.
Sezon na czereśnie potrwa do końca lipca, wykorzystajmy więc ten czas jak najlepiej i przygotujmy wyśmienity sok z czereśni do słoików. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się smakiem lata w chłodne, zimowe dni.
Sok z czereśni, oprócz doskonałego smaku, jest bardzo zdrowy. Przede wszystkim dostarcza nam witaminy C, która niezbędna jest w okresie zimowym, ponieważ wzmacnia organizm i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą.
Gotowy sok koniecznie musimy pasteryzować, aby do słoików nie dostało się powietrze i żeby nie zaczął się proces fermentacji, który zniszczy słodkie przetwory. Słoiki z sokiem odstawmy do spiżarni lub w inne suche i chłodne miejsce. Sok będzie świeży i pyszny aż do następnego sezonu.
Przepis na domowy sok z czereśni do słoików
Składniki:
1,5 kg dojrzałych, słodkich czereśni
cytryna
500 g cukru
Jak zrobić sok z czereśni na zimę?
Czereśnie umyj, odetnij ogonki, wydryluj, następnie przełóż do miski, zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie przecedź owoce przez gazę lub gęste sito, sok wlej do garnka.
Czereśnie odciśnij i miąższ również przełóż do garnka, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i doprowadź do wrzenia. Gorący sok przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 10 minut, następnie odstaw do spiżarni.
Latem przygotuj również sok z truskawek do słoików. Zimą dodasz go do herbaty i przygotujesz pyszny kompot do obiadu. Z soków owocowych przygotujemy również domowy kisiel i galaretkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doskonała marynata do karkówki z grilla. Rodzinna uczta jak z najlepszych restauracji
Niezwykły przepis na kwas chlebowy. Doskonały napój na upalne dni
Polacy popełniają błąd robiąc sałatkę grecką. Każdy Grek chwyciły się za głowę
Źródło: beszamel.se.pl