Gołąbki łemkowskie są prawdziwą poezją smaku. 1 szczegół może zaskoczyć
Gołąbki po łemkowsku są smakowitym i sycącym daniem, które z pewnością spodoba się amatorom polskiej kuchni regionalnej. Przygotowuje się je z kiszonej w całości kapusty, a farsz stanowi lekkie mięso jagnięce, aromatyczne grzyby i kasza. Koniecznie spróbujcie — danie smakuje obłędnie i szybko znika z talerzy.
Kiszona w całości kapusta jest produktem, który nieczęsto pojawia się w kuchni. Jako baza do gołąbków jest jednak znakomita, doskonale łącząc się z sycącym farszem z jagnięciny i dwóch pysznych kasz — jęczmiennej i gryczanej. Całości dopełnia dodatek aromatycznych prawdziwków i podgrzybków. Skusicie się?
Przepis na kiszeniaki, czyli gołąbki łemkowskie
Składniki na gołąbki:
-
1 główka kapusty kiszonej w całości
-
100 g suszonych podgrzybków
-
200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej
-
200 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
-
200 g mięsa mielonego z łopatki jagnięcej
-
3 średnie cebule
-
1 jajo
-
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1 łyżka gęsiego smalcu
Składniki na sos grzybowy:
-
30 g suszonych prawdziwków
-
50 g masła
-
1 nieduża cebula
-
100 ml śmietany
-
1-2 łyżki mąki pszennej
-
1 liść laurowy
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
Jak zrobić łemkowskie gołąbki? Znamy przepis krok po kroku
1. Przygotowanie kapusty do gołąbków łemkowskich:
Suszone grzyby na farsz płuczemy, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy. K apustę wkładamy do dużego garnka i zalewamy ją gorącą wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu około 20 minut.
Wodę odlewamy, a kapustę studzimy. Z warzywa usuwamy głąb i rozdzielamy liście. Każdy z nich wypełniamy farszem i przenosimy do naczynia żaroodpornego.
2. Przygotowanie farszu:
W większej misce umieszczamy ugotowaną kaszę oraz mięso mielone. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na gęsim smalcu. Podgrzybki odciskamy z płynu, zachowując go.
Siekamy i dodajemy do cebulki, po czym smażymy całość jeszcze przez minutę. Studzimy i dodajemy do mięsa z kaszą. Doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim. Wbijamy jajko i wyrabiamy masę.
3. Przygotowanie sosu i pieczenie gołąbków łemkowskich:
Prawdziwki namaczamy w wodzie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Gdy grzyby nieco zmiękną, zlewamy płyn i rozdrabniamy je. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Na patelni topimy masło i wrzucamy cebulkę oraz grzyby. Podsmażamy, aż zmiękną, a następnie przenosimy zawartość patelni do naczynia z gołąbkami. Wlewamy też wodę z moczenia wszystkich z grzybów oraz gorącą wodę w ilości wystarczającej, by przykryć gołąbki do 3/4 wysokości.
Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Naczynie do zapiekania przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. W garnuszku mieszamy śmietanę i mąkę. Wlewamy masę do gołąbków i zapiekamy je jeszcze przez 20 minut 0 tym razem bez przykrycia.
Na naszej stronie znajdziecie również inne pomysły na gołąbki. Koniecznie wypróbujcie jarską wersję z ziemniakami i sycącą odsłonę z dodatkiem czerwonej soczewicy i sera feta .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Uwielbiasz placki ziemniaczane? 1 czynność podczas ich przygotowywania jest całkowicie zbędna
-
Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit
-
Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda
Źródło: kuchennymidrzwiami