Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.08.2022 17:26

Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit

Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit
ARTUR BARBAROWSKI/East News, canva/Yana Gayvoronskaya

Siostra Anastazja zdradziła przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Sałatka jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje do dań mięsnych, np. żeberek, kotletów schabowych, mielonych. Jest prosta w przygotowaniu i posmakuje całej rodzinie.

Sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie totalnym hitem na Twoim stole. Do sałatki dodajmy również paprykę czerwoną i cebulę. Nie zapominajmy również o przyprawach: liściach laurowych, pieprzu, soli, zielu angielskim, które nadają daniu wyrazu.

Przed przygotowywaniem sałatki na zimę z buraków i cukinii dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu przetwory zachowają świeżość przez wiele miesięcy i nie pojawi się na nich pleśń. Niedokładnie umyte pojemniki przyczynią się do zepsucia przetworów.

Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Pasteryzowanie słoików przez 15 minut do góry dnem zapobiega dostawaniu się powietrza i wilgoci do przetworów, co znacznie przedłuża ich świeżość i smak. Dzięki pasteryzacji sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie pyszna aż do następnego sezonu.

Przepis siostry Anastazji na sałatkę na zimę z buraków i cukinii

Składniki:

  • 3 kg czerwonych buraków

  • 3 kg cukinii

  • 2 duże papryki czerwone

  • 1 kg cebuli

  • po 1 liściu laurowym na słoik

  • po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik

  • kilka ziaren pieprzu na słoik

  • sól

Składniki na zalewę:

  • szklanka wody

  • szklanka oleju roślinnego

  • szklanka octu

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżeczki soli

Jak zrobić pyszną sałatkę na zimę z buraków i cukinii? Będzie idealnym dodatkiem do obiadu

Buraki oczyść i ugotuj ze skórą, następnie ostudź i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również cukinię, paprykę i posiekaj cebulę. Cukinię i cebulę delikatnie posól.

Gdy cebula i cukinia puszczą wodę, odsącz je i wymieszaj z burakami, następnie całość przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, dwóch ziarnach ziela angielskiego.

Dodaj również kilka ziaren pieprzu. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z olejem, octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć wieczka i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut.

Sałatka z buraków i cukinii będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, np. do kotletów schabowych, żeberek w miodzie lub kotletów mielonych, smacznego.

Sałatka z buraków i cukinii
canva/ Madeleine_Steinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps