Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit
Siostra Anastazja zdradziła przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Sałatka jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje do dań mięsnych, np. żeberek, kotletów schabowych, mielonych. Jest prosta w przygotowaniu i posmakuje całej rodzinie.
Sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie totalnym hitem na Twoim stole. Do sałatki dodajmy również paprykę czerwoną i cebulę. Nie zapominajmy również o przyprawach: liściach laurowych, pieprzu, soli, zielu angielskim, które nadają daniu wyrazu.
Przed przygotowywaniem sałatki na zimę z buraków i cukinii dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu przetwory zachowają świeżość przez wiele miesięcy i nie pojawi się na nich pleśń. Niedokładnie umyte pojemniki przyczynią się do zepsucia przetworów.
Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Pasteryzowanie słoików przez 15 minut do góry dnem zapobiega dostawaniu się powietrza i wilgoci do przetworów, co znacznie przedłuża ich świeżość i smak. Dzięki pasteryzacji sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie pyszna aż do następnego sezonu.
Przepis siostry Anastazji na sałatkę na zimę z buraków i cukinii
Składniki:
3 kg czerwonych buraków
3 kg cukinii
2 duże papryki czerwone
1 kg cebuli
po 1 liściu laurowym na słoik
po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik
kilka ziaren pieprzu na słoik
sól
Składniki na zalewę:
szklanka wody
szklanka oleju roślinnego
szklanka octu
3 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
Jak zrobić pyszną sałatkę na zimę z buraków i cukinii? Będzie idealnym dodatkiem do obiadu
Buraki oczyść i ugotuj ze skórą, następnie ostudź i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również cukinię, paprykę i posiekaj cebulę. Cukinię i cebulę delikatnie posól.
Gdy cebula i cukinia puszczą wodę, odsącz je i wymieszaj z burakami, następnie całość przełóż do umytych i wyparzonych słoików. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, dwóch ziarnach ziela angielskiego.
Dodaj również kilka ziaren pieprzu. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z olejem, octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć wieczka i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut.
Sałatka z buraków i cukinii będzie zimą idealnym dodatkiem do obiadu, np. do kotletów schabowych, żeberek w miodzie lub kotletów mielonych, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Maślankowe kotlety schabowe - soczyste i przepyszne. 100 razy lepsze od klasycznych
Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku
Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd
Źródło: haps