Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda
Ogórki po kozacku to pomysł na świetne przetwory na zimę. Ogórki będą gotowe po około tygodniu i będą doskonałym dodatkiem do obiadu i innych dań, np. z grilla. Charakterne ogórki po kozacku zachwycą każdego smakosza.
Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej smakują fenomenalnie. Są wyraźne w smaku, lekko pikantne i bardzo soczyste. Ogórki po kozacku z dodatkiem gorczycy, baldachu kopru, czosnku, musztardy to absolutny hit.
Do ogórków po kozacku wybierz ogórki mniejsze i średnie. Ogórki przed przygotowaniem dokładnie umyj, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny, w ten sposób ogórki gruntowe będą jędrne, świeże i zachowają smak na wiele miesięcy.
Ogórków po kozacku nie musisz pasteryzować, jednak pamiętaj, aby słoiki i wieczka były wcześniej umyte i wyparzone. Po wlaniu gorącej zalewy musztardowej, odstaw zakręcone słoiki do góry dnem i zaczekaj, aż ostygną. Wieczka w tym czasie wklęsną i dzięki temu przetwory będą bezpieczne przed pleśnią i rozwojem bakterii.
Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Proste w przygotowaniu, charakterne i pyszne
Składniki:
średnie ogórki gruntowe
po 3 ząbki czosnku na słoik
po baldachu kopru na słoik
po 5 plasterków marchewki na słoik
po łyżeczce gorczycy na słoik
po 4 ziarna ziela angielskiego na słoik
Składniki na zalewę na 1 l wody:
szklanka octu 10%
5 łyżek musztardy delikatesowej
3 płaskie łyżki soli
3/4 szklanki cukru
Jak zrobić ogórki po kozacku w zalewie musztardowej? Są pysznym dodatkiem do obiadu i dań z grilla
Ogórki dokładnie umyj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny. Do umytych i wyparzonych słoików włóż po baldachu kopru, kilka plasterków marchewki, czosnek, ziele angielskie, gorczycę.
Ogórki przekrój na pół lub w ćwiartki i powkładaj do słoików. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, solą, cukrem i musztardą. Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Ogórki po kozacku są świetnym dodatkiem do obiadu, np. do kotletów mielonych, żeberek, kotletów schabowych. Gorąco polecam ogórki do zrazów wołowych i klusek śląskich oraz do karkówki z grilla, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niepotrzebna czynność i wątróbka wyjdzie twarda jak podeszwa. Unikaj go jak ognia
Uwielbiana papryka konserwowa z miodem. Hit do słoików na zimę
Jak wykorzystać papierówki? Nie każdy zna 1 niesamowity patent
Źródło: przepisy-aleksandry