Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.08.2022 16:25

Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda

Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda
canva/Yotka

Ogórki po kozacku to pomysł na świetne przetwory na zimę. Ogórki będą gotowe po około tygodniu i będą doskonałym dodatkiem do obiadu i innych dań, np. z grilla. Charakterne ogórki po kozacku zachwycą każdego smakosza.

Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej smakują fenomenalnie. Są wyraźne w smaku, lekko pikantne i bardzo soczyste. Ogórki po kozacku z dodatkiem gorczycy, baldachu kopru, czosnku, musztardy to absolutny hit.

Do ogórków po kozacku wybierz ogórki mniejsze i średnie. Ogórki przed przygotowaniem dokładnie umyj, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny, w ten sposób ogórki gruntowe będą jędrne, świeże i zachowają smak na wiele miesięcy.

Ogórków po kozacku nie musisz pasteryzować, jednak pamiętaj, aby słoiki i wieczka były wcześniej umyte i wyparzone. Po wlaniu gorącej zalewy musztardowej, odstaw zakręcone słoiki do góry dnem i zaczekaj, aż ostygną. Wieczka w tym czasie wklęsną i dzięki temu przetwory będą bezpieczne przed pleśnią i rozwojem bakterii.

Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej. Proste w przygotowaniu, charakterne i pyszne

Składniki:

  • średnie ogórki gruntowe

  • po 3 ząbki czosnku na słoik

  • po baldachu kopru na słoik

  • po 5 plasterków marchewki na słoik

  • po łyżeczce gorczycy na słoik

  • po 4 ziarna ziela angielskiego na słoik

Składniki na zalewę na 1 l wody:

  • szklanka octu 10%

  • 5 łyżek musztardy delikatesowej

  • 3 płaskie łyżki soli

  • 3/4 szklanki cukru

Jak zrobić ogórki po kozacku w zalewie musztardowej? Są pysznym dodatkiem do obiadu i dań z grilla

Ogórki dokładnie umyj, przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny. Do umytych i wyparzonych słoików włóż po baldachu kopru, kilka plasterków marchewki, czosnek, ziele angielskie, gorczycę.

Ogórki przekrój na pół lub w ćwiartki i powkładaj do słoików. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, solą, cukrem i musztardą. Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

Ogórki po kozacku są świetnym dodatkiem do obiadu, np. do kotletów mielonych, żeberek, kotletów schabowych. Gorąco polecam ogórki do zrazów wołowych i klusek śląskich oraz do karkówki z grilla, smacznego.

Ogórki po kozacku
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry