Gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem
Gołąbki mogą zaskoczyć nawet największego fana klasycznej polskiej kuchni. Zamiast podawania ich z mięsem, warto przygotować wersję wegetariańską. W liście kapusty zawija się soczewicę i fetę, a w smaku są obłędnie pyszne.
Wegetariańskie potrawy są zazwyczaj mniej kaloryczne od ich mięsnych odpowiedników i tak samo jest w przypadku wegetariańskich gołąbków. Mają znacznie mniej tłuszczu, ponieważ nie ma w nich mięsa.
Jeśli chcesz, aby kapusta odrobinę szybciej się sparzyła, wymień białą kapustę na włoską. Ma ona trochę delikatniejsze liście, dzięki czemu łatwiej jest z nią pracować.
Przepis na gołąbki wegetariańskie
Składniki:
kapusta włoska
soczewica czerwona 200 g
360 g pieczarek
2 cebule
5 ząbków czosnku
olej
1 cukinia
150 g fety
garść natki pietruszki
pieprz
600 ml przecieru pomidorowego
2 łyżeczki oregano
woda 500 ml
Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wodą. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie zacznij zdejmować z niej liście. Odłóż je do ostudzenia.
Soczewicę opłucz i gotuj przez 10 minut. Pieczarki oczyść i posiekaj w drobną kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj wraz z czosnkiem. Podsmaż je na patelni z olejem.
Cukinię zetrzyj na tarce, wymieszaj ją z fetą, pieczarkami, cebulą, czosnkiem, soczewicą, natką i przyprawami. Zawiń farsz w liście, ułóż je w garnku i zalej wodą z oregano, pieprzem, solą i przecierem. Duś przez 30 minut, aż sos zgęstnieje. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować rosół z XVII wieku. Ten tekst zdradza przepis na soczyste kotlety, lepsze nawet niż schabowe i mielone.
Źródło zdjęcia: canva/jabiru
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: praktykulinarni