Uwielbiasz placki ziemniaczane? 1 czynność podczas ich przygotowywania jest całkowicie zbędna
Czy wiesz, że odciskanie startych ziemniaków podczas przygotowywania placków ziemniaczanych jest zupełnie zbędną czynnością? Dodatkowo gdy odciskasz ziemniaki, oprócz wody, tracą również skrobię, a bez niej placki nie będą chrupiące.
Placki ziemniaczane możesz podać z wieloma dodatkami. Wiele osób lubi placki oprószone cukrem, inni wolą wytrawne dodatki, jak kwaśna śmietana ze szczypiorkiem, sos kurkowy, sos pieczarkowy, czy gulasz mięsny z papryką. Każda wersja dania smakuje wyśmienicie, kiedy placki są chrupiące.
Chrupiące placki ziemniaczane uzyskasz, kiedy zrezygnujesz z odciskania startych ziemniaków. Z ziemniaków wytrąca się skrobia, która jest odpowiedzialna za chrupkość całego dania. Nie ma więc sensu odciskać warzyw, ponieważ pozbawisz placków tego, co najlepsze.
Placki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Wystarczy niewielka ilość. Nigdy nie dolewaj również oleju, kiedy placki są jeszcze na patelni. Zimny olej jest błyskawicznie wchłaniany, przez co placki będą bardzo tłuste.
Nie odciskaj wody z tartych ziemniaków do placków ziemniaczanych
Wiele osób wyciska starte ziemniaki podczas przygotowywania placków ziemniaczanych. To zupełnie zbędna czynność. Z ziemniaków odlej niewielką ilość wody, resztę zostaw, ponieważ na dnie miski z ziemniakami wytrąciła się naturalna skrobia.
Dodatek skrobi i mąki sprawią, że placki będą doskonale chrupiące i smaczne. Jeśli pozbędziemy się całej wody i mocno odciśniemy starte ziemniaki, placki nie będą już tak chrupiące.
Jak doprawić i jak smażyć placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane dopraw startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj również szczyptę suszonego majeranku, który podkreśli smak potrawy. Nie zapomnij o soli i pieprzu. Na 500 g ziemniaków wystarczy płaska łyżeczka soli.
Placki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym po kilka minut, na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu, następnie podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Przygotuj również placki z cukinii. Placki podaj z wędzonym łososiem i gęstym jogurtem z dodatkiem koperku. Świetnym pomysłem na obiad są również delikatne placki z rzepy i marchewki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa
Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w 1 dodatku
Źródło: newsy