Smakosze.pl Przepisy Żaden sos. Gołąbki pieczone w tradycyjnej polskiej zupie smakują najlepiej
Canva / pierwszy

Żaden sos. Gołąbki pieczone w tradycyjnej polskiej zupie smakują najlepiej

3 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Takiego przepisu na gołąbki jeszcze nie widzieliście. Teraz nie musicie przygotowywać specjalnie sosu do gołąbków. Wystarczą 2 szklanki żurku i nieco śmietany. Ta kombinacja gwarantuje zupełnie nowe doznania smakowe w kwestii faszerowanej kapusty. Gorąco polecamy.

Ilość zakwasu na żurek w tym przepisie dostosuj do swoich własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw, połowę podanej ilości żurku możesz zastąpić wodą. Choć przepis może wydawać się nieco czasochłonny, to rekompensuje wszystko z nawiązką dzięki swojemu niezwykłemu smakowi.

Przepis na gołąbki pieczone w żurku

Składniki:

  • 1 nieduża główka białej kapusty

  • 500 g mięsa wieprzowego z łopatki

  • 2 szklanki zakwasu na żurek

  • 1 woreczek ryżu

  • 1 średnia cebula

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 szklanka śmietanki 30%

  • koperek do dekoracji

Jak upiec fantastyczne gołąbki w żurku

Z kapusty na gołąbki wykrój głąb i usuń zewnętrzne liście (nie wyrzucaj ich) . W dużym garnku zagotuj wodę i ostrożnie wsadź do niej warzywo . Delikatnie odrywaj liście, które oddzielają się z główki. Za pomocą ostrego noża usuń z nich twarde nerwy .

Przygotuj farsz do gołąbków . Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oba składniki odstaw na bok, aby przestygły .

Do mięsa na gołąbki dodaj cebulę i ryż. P rzypraw masę do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem . Całość dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni .

W przygotowane wcześniej liście zawijaj farsz na gołąbki . Układaj je warstwami w dużym naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostawionymi liśćmi kapusty . Zawartość naczynia zalej 2 litrami wody i zakwasem na żurek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 2 godziny .

Kiedy gołąbki są upieczone, wyjmij je z naczynia łyżką cedzakową i zabiel pozostały na dnie sos za pomocą śmietanki. Gołąbki podawaj od razu, polane sosem i udekorowane koperkiem . Doskonale smakować będą również odgrzane następnego dnia. Wypróbuj ten egzotyczny przepis na gołąbki po meksykańsku . Znamy przepis na bezmięsną wersję tego dania .

Canva / New Africa studio
Canva / New Africa studio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy