Żaden sos. Gołąbki pieczone w tradycyjnej polskiej zupie smakują najlepiej
Takiego przepisu na gołąbki jeszcze nie widzieliście. Teraz nie musicie przygotowywać specjalnie sosu do gołąbków. Wystarczą 2 szklanki żurku i nieco śmietany. Ta kombinacja gwarantuje zupełnie nowe doznania smakowe w kwestii faszerowanej kapusty. Gorąco polecamy.
Ilość zakwasu na żurek w tym przepisie dostosuj do swoich własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw, połowę podanej ilości żurku możesz zastąpić wodą. Choć przepis może wydawać się nieco czasochłonny, to rekompensuje wszystko z nawiązką dzięki swojemu niezwykłemu smakowi.
Przepis na gołąbki pieczone w żurku
Składniki:
-
1 nieduża główka białej kapusty
-
500 g mięsa wieprzowego z łopatki
-
2 szklanki zakwasu na żurek
-
1 woreczek ryżu
-
1 średnia cebula
-
2 łyżki majeranku
-
1 szklanka śmietanki 30%
-
koperek do dekoracji
Jak upiec fantastyczne gołąbki w żurku
Z kapusty na gołąbki wykrój głąb i usuń zewnętrzne liście (nie wyrzucaj ich) . W dużym garnku zagotuj wodę i ostrożnie wsadź do niej warzywo . Delikatnie odrywaj liście, które oddzielają się z główki. Za pomocą ostrego noża usuń z nich twarde nerwy .
Przygotuj farsz do gołąbków . Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oba składniki odstaw na bok, aby przestygły .
Do mięsa na gołąbki dodaj cebulę i ryż. P rzypraw masę do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem . Całość dokładnie wymieszaj za pomocą dłoni .
W przygotowane wcześniej liście zawijaj farsz na gołąbki . Układaj je warstwami w dużym naczyniu żaroodpornym wyłożonym pozostawionymi liśćmi kapusty . Zawartość naczynia zalej 2 litrami wody i zakwasem na żurek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 2 godziny .
Kiedy gołąbki są upieczone, wyjmij je z naczynia łyżką cedzakową i zabiel pozostały na dnie sos za pomocą śmietanki. Gołąbki podawaj od razu, polane sosem i udekorowane koperkiem . Doskonale smakować będą również odgrzane następnego dnia. Wypróbuj ten egzotyczny przepis na gołąbki po meksykańsku . Znamy przepis na bezmięsną wersję tego dania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat
-
Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig
-
Jak wykorzystać w kuchni obierki z jabłek? Smaczne i zdrowe nie mogą się zmarnować