Idealnie doprawione gołąbki po meksykańsku. Prawdziwa uczta na talerzu
Gołąbki można spotkać w wielu odsłonach. My proponujemy to danie w wersji meksykańskiej. Głównymi składnikami gołąbków jest mięso wieprzowe oraz ryż, czyli produkty popularne również w dalekim Meksyku. Odpowiedni dobór przypraw oraz dodatek soczystej czerwonej papryki pozwoli nam zabrać nasze gołąbki na egzotyczną wycieczkę po krainie smaków.
Charakterystyczną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest papryka. Do gołąbków możemy użyć jej w wersji słodkiej, ostrej- dla wielbicieli zdecydowanych smaków, lub w wędzonej- niezwykle intrygującej i aromatycznej. Kolejną wizytówką Meksyku jest kolendra- zarówno jej ziarna jak i liście zmienią oblicze tradycyjnego polskiego dania.
Przygotowanie gołąbków po meksykańsku nie odbiega wiele od znanego nam polskiego wydania. Tajemnica tkwi w doborze przypraw. W dodatku gołąbki z naszego przepisu nie wymagają zawijania. Gorąco zachęcamy do tego smakowitego eksperymentu.
Egzotyczne gołąbki po meksykańsku
Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
woreczek ryżu białego
pół główki kapusty pekińskiej
średniej wielkości jajko
1 papryka czerwona
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 szklanki pasaty pomidorowej
łyżka papryki suszonej słodkiej (można wymieszać pół na pół z papryką ostrą)
łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie świeża kolendra do dekoracji
Przepis na aromatyczne gołąbki po meksykańsku
Ryż ugotuj w osolonej w ciągu połowy czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu powinien być półtwardy. Odstaw do ostudzenia.
Kapustę pekińską drobno poszatkuj. Wymieszaj z mięsem i ostudzonym ryżem. Następnie dodaj przyprawy- ziarna kolendry oraz sól i pieprz do smaku. Wbij jajko i wyrób całość na jednolitą masę.
Z masy na gołąbki uformuj tuzin pulpetów. Ułóż je równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Cebulę pokrój w pióra, podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, oczyść z pestek oraz gniazda nasiennego. Pokrój w kostkę, a następnie dodaj do cebuli i smaż ok. 5 minut.
Dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż i na koniec zalej passatą. Dopraw dobrze solą i pieprzem, po czym zalej gołąbki powstałym sosem i wstaw do piekarnika na ok. 45-50 minut. Piecz pod przykryciem. Podawaj udekorowane liśćmi świeżej kolendry. Spróbuj niezwykłych gołąbków łemkowskich. Kusząca jest także propozycja na gołąbki po turecku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki