Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie doprawione gołąbki po meksykańsku. Prawdziwa uczta na talerzu
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 05.09.2022 22:52

Idealnie doprawione gołąbki po meksykańsku. Prawdziwa uczta na talerzu

gołąbki po meksykańsku
Canva / etorres69

Gołąbki można spotkać w wielu odsłonach. My proponujemy to danie w wersji meksykańskiej. Głównymi składnikami gołąbków jest mięso wieprzowe oraz ryż, czyli produkty popularne również w dalekim Meksyku. Odpowiedni dobór przypraw oraz dodatek soczystej czerwonej papryki pozwoli nam zabrać nasze gołąbki na egzotyczną wycieczkę po krainie smaków.

Charakterystyczną przyprawą w kuchni meksykańskiej jest papryka. Do gołąbków możemy użyć jej w wersji słodkiej, ostrej- dla wielbicieli zdecydowanych smaków, lub w wędzonej- niezwykle intrygującej i aromatycznej. Kolejną wizytówką Meksyku jest kolendra- zarówno jej ziarna jak i liście zmienią oblicze tradycyjnego polskiego dania.

Przygotowanie gołąbków po meksykańsku nie odbiega wiele od znanego nam polskiego wydania. Tajemnica tkwi w doborze przypraw. W dodatku gołąbki z naszego przepisu nie wymagają zawijania. Gorąco zachęcamy do tego smakowitego eksperymentu.

Egzotyczne gołąbki po meksykańsku

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego

  • woreczek ryżu białego

  • pół główki kapusty pekińskiej

  • średniej wielkości jajko

  • 1 papryka czerwona

  • 1 średnia cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 szklanki pasaty pomidorowej

  • łyżka papryki suszonej słodkiej (można wymieszać pół na pół z papryką ostrą)

  • łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz do smaku

  • opcjonalnie świeża kolendra do dekoracji

Przepis na aromatyczne gołąbki po meksykańsku

Ryż ugotuj w osolonej w ciągu połowy czasu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu powinien być półtwardy. Odstaw do ostudzenia.

Kapustę pekińską drobno poszatkuj. Wymieszaj z mięsem i ostudzonym ryżem. Następnie dodaj przyprawy- ziarna kolendry oraz sól i pieprz do smaku. Wbij jajko i wyrób całość na jednolitą masę.

Z masy na gołąbki uformuj tuzin pulpetów. Ułóż je równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nastaw na 180 stopni.

Cebulę pokrój w pióra, podsmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Paprykę umyj, oczyść z pestek oraz gniazda nasiennego. Pokrój w kostkę, a następnie dodaj do cebuli i smaż ok. 5 minut.

Dodaj na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż i na koniec zalej passatą. Dopraw dobrze solą i pieprzem, po czym zalej gołąbki powstałym sosem i wstaw do piekarnika na ok. 45-50 minut. Piecz pod przykryciem. Podawaj udekorowane liśćmi świeżej kolendry. Spróbuj niezwykłych gołąbków łemkowskich. Kusząca jest także propozycja na gołąbki po turecku.

Canva / bisualphoto
Canva / bisualphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: