Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał
Gołąbki są typową potrawą dla mięsożerców, jednak można przygotować je w wersji dla wegetarian. Dlatego prezentujemy gołąbki z kaszą gryczaną i białym serem. Jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z produktów odzwierzęcych, zamiast sera użyj tofu.
Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem są pysznym daniem obiadowym, jednak nie każdy może lub chce jeść mięso. Z tego powodu warto mieć w zanadrzu recepturę, którą będzie mógł skosztować każdy.
Co więcej, gołąbki dla wegetarian nie różnią się w procesie gotowania od zwykłych praktycznie niczym - nie ma więc problemu, jeśli obawiasz się je ugotować.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki z serem i kaszą gryczaną
Składniki:
-
2 średnie włoskie
-
400 g kaszy gryczanej palonej
-
500g cebuli
-
kilka garści grzybów suszonych
-
500-700 g białego sera
-
1 szklanka płatków owsianych
-
sól
-
czarny pieprz
Zacznij od zmielenia suszonych grzybów na proszek. Z kapusty wytnij głąb i zanurz je we wrzątku. Odrywaj powoli liście, które wystarczająco zmiękły. Wykładaj je na osobny talerz.
Na maśle podsmaż na złoty kolor cebulę posiekaną w drobną kostkę. Ugotuj kaszę na półmiękko z dodatkiem soli. W misce wymieszaj kaszę gryczaną, suszone grzyby, smażoną z cebulę, biały ser , płatki owsiane, sól oraz pieprz.
Na liście nakładaj porcje farszu i zawijaj je na kształt gołąbków. Na dnie garnka umieść dwa liście sałaty i wykładaj na nie gołąbki. Zalej wodą, przykryj i duś na niewielkim ogniu przez jedną godzinę.
Źródło: canva/Joshua Resnick
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: olgasmile