Smakosze.pl Przepisy Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał
canva/jabiru

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

27 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki są typową potrawą dla mięsożerców, jednak można przygotować je w wersji dla wegetarian. Dlatego prezentujemy gołąbki z kaszą gryczaną i białym serem. Jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z produktów odzwierzęcych, zamiast sera użyj tofu.

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem są pysznym daniem obiadowym, jednak nie każdy może lub chce jeść mięso. Z tego powodu warto mieć w zanadrzu recepturę, którą będzie mógł skosztować każdy.

Co więcej, gołąbki dla wegetarian nie różnią się w procesie gotowania od zwykłych praktycznie niczym - nie ma więc problemu, jeśli obawiasz się je ugotować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki z serem i kaszą gryczaną

Składniki:

  • 2 średnie włoskie

  • 400 g kaszy gryczanej palonej

  • 500g cebuli

  • kilka garści grzybów suszonych

  • 500-700 g białego sera

  • 1 szklanka płatków owsianych

  • sól

  • czarny pieprz

Zacznij od zmielenia suszonych grzybów na proszek. Z kapusty wytnij głąb i zanurz je we wrzątku. Odrywaj powoli liście, które wystarczająco zmiękły. Wykładaj je na osobny talerz.

Na maśle podsmaż na złoty kolor cebulę posiekaną w drobną kostkę. Ugotuj kaszę na półmiękko z dodatkiem soli. W misce wymieszaj kaszę gryczaną, suszone  grzyby, smażoną z cebulę, biały ser , płatki owsiane, sól oraz pieprz.

Na liście nakładaj porcje farszu i zawijaj je na kształt gołąbków. Na dnie garnka umieść dwa liście sałaty i wykładaj na nie gołąbki. Zalej wodą, przykryj i duś na niewielkim ogniu przez jedną godzinę.

Gołąbki

Źródło: canva/Joshua Resnick

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy