Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mięsie mielonym. Teraz inny patent na farsz do gołąbków sprawdzi się 100 razy lepiej
canva/arfo

Zapomnij o mięsie mielonym. Teraz inny patent na farsz do gołąbków sprawdzi się 100 razy lepiej

15 grudnia 2022

Farsz rybny do gołąbków świetnie sprawdzi się przed świętami, gdy szukamy pomysłu na nietuzinkowe dania do podania na wigilijnej kolacji. Z miękką białą kapustą ryba połączona z ryżem smakuje wyśmienicie. Musicie spróbować — przygotowanie jest bardzo proste.

Gołąbki rybne będą idealnym pomysłem na sycące postne danie. Zrobienie ich nie różni się specjalnie od przyrządzania tradycyjnej wersji — zamiast mielonej wieprzowiny po prostu używamy ryby. Potrawa smakuje obłędnie.

Przepis na farsz rybny do gołąbków

Składniki:

  • 1 kg filetów z rybnym np. tołpygi lub dorsza

  • 3 niewielkie białe cebule

  • 200 g suchego ryżu

  • 2 jaja (można pominąć)

  • 1-2 łyżeczki majeranku suszonego

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić farsz rybny do gołąbków? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia filetów. Jeśli je rozmrażamy, również starannie osuszamy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa, korzystając z dość dużych oczek.

Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W dużej misce łączymy mięso ryby, przestudzoną cebulkę i ryż. Dodajemy koperek oraz majeranek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wbijamy jaja, ale tylko jeśli nadzienie jest luźne.

Tak przygotowanym farszem rybnym do gołąbków wypełniamy sparzone liście białej kapusty. Gołąbki rybne dusimy przez godzinę z dodatkiem bulionu warzywnego. Przed zakończeniem przyrządzania warto sprawdzić, czy ryż się ugotował.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy znakomite boczniaki à la śledź — będą idealne dla wegan. Być może skuszą was też słodkie pierogi z makiem .

Farsz rybny do gołąbków jest pyszny
canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy