Zapomnij o ryżu. Inny dodatek do farszu na gołąbki sprawdza się 100 razy lepiej
Gołąbki z mięsem i kalafiorem są miłą odmianą od dania z dodatkiem ryżu. Kalafior świetnie zastępuje popularne białe ziarno, nadając farszowi niesamowitego smaku i ciekawej struktury. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Starty na drobne okruszki kalafior jest zdrowym i pysznym zamiennikiem ryżu. Delikatny smak warzywa świetnie komponuje się z soczystym mięsem wieprzowym i kapustą. Warto dodać je do gołąbków. Tak przygotowane danie z pewnością zachwyci waszą rodzinę.
Przepis na pyszne gołąbki z mięsem i kalafiorem
Składniki na gołąbki:
-
1 nieduża główka białej kapusty
-
500 g wieprzowego mięsa mielonego
-
400-500 kalafiora
-
1 średniej wielkości marchew
-
1 niezbyt duża cebula
-
1-2 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
pół łyżeczki papryki chili
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos pomidorowy:
-
600 ml wody z gołąbków
-
80-100 g koncentratu pomidorowego
-
60 ml śmietany 30%
-
10 g mąki pszennej
-
ulubione zioła suszone
-
sól, cukier i pieprz do smaku
Jak zrobić gołąbki z mięsem i kalafiorem? Przepis jest bardzo prosty
Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Mielone mięso umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do niego umyte i starte na tarce różyczki kalafiora. Doprawiamy odrobiną soli, świeżo zmielony pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz chili.
Wrzucamy również przestudzoną cebulkę. Tak przygotowanym farszem wypełniamy sparzone we wrzątku i oddzielone od główki kapuściane liście. Zawijamy gołąbki i układamy je na dnie wyścielonego mniejszymi kawałkami warzywa garnka z grubym dnem.
Potrawę zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości. Wrzucamy liście laurowe ziele angielskim oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Gotujemy przez 45 minut pod przykryciem. Podajemy z sosem.
Jak zrobić sos do gołąbków z mięsem i kalafiorem?
Wodę z gotowania dania zagotowujemy w osobnym rondlu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mąkę łączymy ze śmietaną oraz odrobiną płynu z garnka. Stopniowo wlewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami wedle uznania.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na pyszne gołąbki. Szczególnie polecamy recepturę z 1910 roku z pysznym farszem z kaszy jaglanej. Być może skusi was też odsłona bezmięsna z serem feta, soczewicą i pieczarkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kultowa surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wszystko za sprawą 1 dodatku
-
Babcia Basia włączyła kamerę i pokazała jak robi makowiec. Sekret tkwi w 1 sprytnej sztuczce
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama