Kultowa surówka colesław wyjdzie lepiej niż z restauracji. Wszystko za sprawą 1 dodatku
Marzy wam się surówka colesław lepsza niż z restauracji? Dodając do niej pyszny sos, wzbogacony o odrobinę świeżego chrzanu, uzyskacie znakomite rezultaty. Wyrazisty obiadowy dodatek z pewnością spodoba się waszej rodzinie.
Popularna surówka na bazie kapusty nabierze charakteru, gdy połączymy ją z nieco ostrzejszym sosem wzbogaconym o chrzan. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekty zachwycają. Przysmak będzie pasował do wielu dań. Spróbujecie?
Przepis na surówkę colesław lepszą niż z restauracji
Składniki:
1 mała główka białej kapusty
2 nieduże marchewki
1 średnia cebula
80 ml mleka lub napoju sojowego
80 majonezu np. wegańskiego
3 cm kawałek świeżego chrzanu
20 ml łyżki octu jabłkowego lub winnego
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę colesław lepszą niż z restauracji?
Kapustę oczyszczamy i siekamy. Wrzucamy ją do miski. Marchew obieramy i ścieramy ją na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Warzywa dodajemy do kapusty, o czym dodajemy łyżeczkę soli.
Całość mieszamy dłonią, delikatnie ugniatając. Do niewielkiego słoika wlewamy wybrany ocet. Dodajemy starty na tarce chrzan, majonez, łyżeczkę cukru oraz mleko. Zakręcamy naczynie i energicznie potrząsamy.
Przygotowany sos łączymy z warzywami i ewentualnie całość raz jeszcze doprawiamy. Surówkę colesław wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy do obiadu.
Wskazówka: jeśli nie lubicie ostrego smaku cebuli, przelejcie ją wrzątkiem przed dodaniem do surówki. Nieco zmięknie i złagodnieje.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na surówki. Polecamy również niesamowitego colesława z kapusty czerwonej. Być może skusi was też chrupiący przysmak z ogórka i kapusty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o ryżu. Inny dodatek do farszu na gołąbki sprawdza się 100 razy lepiej
Babcia Basia włączyła kamerę i pokazała jak robi makowiec. Sekret tkwi w 1 sprytnej sztuczce
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama