Gotuję makaron, smażę kiełbasę i zalewam wszystko sosem. Ten obiad starcza na kilka dni, mąż go uwielbia
Proste rozwiązania są najlepsze w kuchni. Dlatego na obiad robię makaron z kiełbasą. Do tego sos pełen przypraw i pyszny posiłek raz-dwa mam gotowy. Taki obiad wystarczy na kilka dni dla całej rodziny.
Makaron z kiełbasą polubi cała rodzina
Czy masz już pomysł na dzisiejszy obiad? Jeśli lubisz proste rozwiązania w kuchni, to koniecznie musisz poznać mój przepis na szybki i smaczny posiłek. Taki obiad gotuję na kilka dni, a moja rodzina zajada się nim, aż im się uszy trzęsą. Wszyscy lubią makaron z kiełbasą w aromatycznym sosie.
Ten posiłek przyrządzam szybko i równie szybko znika on z talerzy. Sycący makaron z wyborną kiełbasą, a do tego kremowy sos pełen przypraw, to zawsze smakuje. Dlatego polecam ten przepis na obiad. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Gotuj z Karolem. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.
Żadna wołowina, żadna wieprzowina. Najlepszy gulasz robię z innego mięsa, prawie wszyscy o nim zapomnieliJak zrobić makaron z kiełbasą w sosie?
Składniki:
- ¼ kg kiełbasy
- 200 g makaronu
- 150 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- oregano
- 100 g sera żółtego
Przygotowanie tego obiadu zacznij od pokrojenia kiełbasy w plasterki i podsmażenia jej na patelni. Pokrój pieczarki i też je podsmaż, a usmażone składniki przełóż do miski. Dodaj do nich pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnij przez praskę czosnek i dodaj przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj, a naczynie żaroodporne wysmaruj roztopionym masłem. Na spód wyłóż makaron i podsmażone składniki. Teraz przygotuj sos. Na patelnie włóż masło, roztop je i wsyp łyżkę mąki. Smaż 2 minuty i dolej mleko. Dodaj sól, oregano i mieszaj do zgęstnienia sosu.
Obiad na kilka dni, że palce lizać!
Sosem zalej składniki w naczyniu żaroodpornym. Posyp startym serem żółtym i na wierzchu ułóż pomidora pokrojonego w plastry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu danie jest już gotowe do podania.
Taka zapiekanka jest bardzo smaczna, aromatyczna i po prostu rozpływa się w ustach. Syci i wystarczy na kilka dni dla całej rodziny. Jej atutem jest też to, że przygotujesz ją w prosty i szybki sposób. Pisaliśmy o tym, jak usmażyć pyszne placuszki zamiast pączków. Podawaliśmy też przepis Tomasza Strzelczyka na szybki obiad z makaronem i mięsem.