Smakosze.pl Porady „Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukać
Fot. Canva/fottograff

„Grzyb dla leniwych" opanował polskie lasy. Wrócisz z pełnym koszykiem, wystarczy wiedzieć, gdzie szukać

18 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W Polsce pojawiły się pierwsze grzyby. Nazywają je “grzybami dla leniwych” i są prawdziwą okazją dla wszystkich grzybiarzy. Koniecznie dowiedz się, jak je rozpoznać i ruszaj do lasu. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części tekstu.

Grzyby już są

W naszych lasach po raz pierwszy pojawiły się borowiki. Choć ten grzyb w naszym kraju znany jest od dawna, w tym roku pojawiła się jego nowa odmiana pod nazwą - złotoborowik wysmukły. Pochodzi z Ameryki Północnej, a teraz występuje również u nas. Jest doskonałą propozycją dla początkujący grzybiarzy, ponieważ łatwo go znaleźć, a w dodatku występuje w skupiskach. Z tych powodów nazywa się go “grzybem dla leniwych”.

Warto go zbierać nie tylko z powodu, że jest łatwy do znalezienia. Grzyb ma niepowtarzalny i lekko kwaskowy smak, przez co stanie się doskonałym składnikiem wielu dań. W dalszej części dowiesz się, jak go rozpoznawać i gdzie występuje.

borowik złotowysmukły.jpg
Fot. WIkipedia/Barbara Rybicka
Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsa

Borowik - jak go rozpoznać?

Grzyb jest dość łatwy do wypatrzenia w leśnej ściółce. Młody borowik ma ciemnobrązowy i wypukły kapelusz. Od spodu jest żółty lub żółtozielonkawy.

Podczas zbiorów zwróć także uwagę na trzon. Powinien być długi i nieco bardziej smukły niż w przypadku zwykłego borowika.

Kiedy znajdziesz jednego, rozejrzyj się po okolicy, ponieważ bardzo często występują w skupiskach. Dzięki temu bardzo łatwo szybko uzbierać cały koszyk tych darów lasu. Jak wiadomo, nic nie cieszy grzybiarza bardziej, niż udane wyjście na grzybobranie.

Gdzie zbierać grzyby?

Borowik do Polski trafił z krajów bałtyckich. Na początku występował tylko w północnych częściach krajów, ale obecnie można go znaleźć praktycznie wszędzie. Istotne jest jednak miejsce występowania, czyli sam las. Te grzyby lubią szczególnie lasy iglaste, zwłaszcza sosnowe.

Podczas spaceru w lesie iglastym rozejrzyj się za borowikami. Warto, ponieważ grzyby te możesz przyrządzić na rozmaite sposoby. Będzie smakował doskonale zarówno smażony, marynowany jak i suszony.

Sprawdź także wyjątkowy przepis na obiad bez mięsa oraz dowiedz się, jak przyrządzić deser lepszy niż z cukierni .

borowik grzyb.jpg
Fot. Canva/Yurap
Nasz czytelnik odwiedził lokal po Kuchennych Rewolucjach. „Testujemy przed emisją, ale odkrycie!"
To ciasto wygląda jak z cukierni, a smakuje jeszcze lepiej. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy