Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsa
Ten pomysł na obiad bez mięsa spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Danie przygotujesz głównie z warzyw, a mimo to będzie przepyszne. Poznaj przepis umieszczony w artykule, a obiad przyrządzisz w łatwy sposób. Sprawdzi się idealnie nie tylko w piątek.
Doskonały pomysł na obiad bez mięsa
Wielu twierdzi, że obiad może być smaczny i pełnowartościowy, tylko jeżeli będzie składał się z mięsa. To mit, który został obalony przez przepis, z którego przygotujesz doskonałe danie obiadowe. Jego przyrządzenie jest nieskomplikowane i niezbyt czasochłonne.
Koniecznie dowiedz się, jak je zrobić i zaskocz domowników. Od teraz będziesz musiała robić je bardzo często, bo smak naprawdę uzależnia. Do tego potrawa pięknie się prezentuje. To jak, zaczynamy?
Nasz czytelnik odwiedził lokal po Kuchennych Rewolucjach. „Testujemy przed emisją, ale odkrycie!"Co będzie ci potrzebne?
Danie składa się z warzyw z kilkoma dodatkami. O wszystkich niezbędnych produktach dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Sprawdź ją i żadnego składnika nie pomijaj, bo wszystkie razem tworzą pyszne danie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
- 50 g kwaśnej śmietany
- 30 ml sosu sojowego
- 5 g ziół prowansalskich
- 200 g sera żółtego
- 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, który dobrze się rozpuszcza)
Przepis na obiad bez mięsa
Cukinie oraz bakłażany dokładnie umyj. Następnie natnij wzdłuż warzywa w odstępach, co 1,5 centymetra. Połącz warzywa, zrób to w sposób jak na zdjęciu powyżej.
Umyte pomidory pokrój w plastry i umieść je w szczelinach pomiędzy cukinią a bakłażanem. Paprykę również umyj i pokrój w plastry. Je również upchaj jak pomidory. Ser żółty pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm. Porozkładaj go równomiernie w naciętych warzywach
Do miski włóż śmietanę oraz wlej sos sojowy. Wsyp zioła prowansalskie i połącz składniki w jednolity sos. Za pomocą pędzelka posmaruj sosem warzywa.
Danie umieść do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz je przez 20 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij danie i posyp jego wierzch serem. Ponownie umieść całość w piekarniku i piecz przez 3 minuty. Krój na kawałki i podawaj na obiad. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź także, jak wypadła restauracja po Kuchennych Rewolucjach oraz poznaj przepis na doskonałe ciasto.