Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To ciasto wygląda jak z cukierni, a smakuje jeszcze lepiej. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.08.2024 14:10

To ciasto wygląda jak z cukierni, a smakuje jeszcze lepiej. Nikt nie kończy na jednym kawałku

ciasto
Fot. YouTube/Mała Cukierenka

Zainspiruj się i na deser przygotuj ciasto z owocami. Łasuchów zachęci fantastyczny wygląd, a po pierwszym kęsie zakochają się w jego smaku. Jest to ciasto bez pieczenia, więc wyjdzie za każdym razem, a przygotowanie nie jest skomplikowane. Poznaj przepis i zrób je nawę dzisiaj. 

Ciasto z owocami doskonałe na lato

Na letni deser sprawdzają się nie tylko lody. W tym czasie znakomitą słodką przekąską jest również ciasto bez pieczenia, które musi odstać w lodówce, aby zgęstnieć, a przez to podaje się je na zimno. W dodatku wierzch z galaretki i owoców, jak w przypadku tego ciasta nadaje mu lekkości i soczystości.

Samo przygotowanie należy do tych łatwiejszych i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Ciasto musi jednak trafić na kilka godzin do lodówki, więc warto przygotować je na przykład dzień wcześniej, a na drugi dzień będzie jak znalazł. W dalszej części znajdziesz potrzebne składniki oraz sam przepis

masa ciasto.jpg
Fot. YouTube/Mała Cukierenka
Sprawdzone sposoby na szczury. Rozłóż te rośliny, gryzonie wyniosą się z prędkością światła

Składniki na ciasto bez pieczenia

Ciasto nie wymaga użycia piekarnika, ponieważ składniki, z których się składa, nie potrzebują ciepłej obróbki termicznej. Dzięki nim deser smakuje też aż tak dobrze. Do tych najważniejszych należą przede wszystkim owoce. Świetnie sprawdzą się tutaj zarówno te sezonowe świeże, jak i mrożone, dzięki czemu to ciasto bez pieczenia przygotujesz nawet poza letnim sezonem. Wszystkie potrzebne składniki wraz z proporcjami umieściliśmy na liście poniżej. Przygotuj potrzebne produkty, a później zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące etapy przygotowania ciasta pochodzą z kanału Mała Cukierenka, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 250 g borówki
  • 400 g malin
  • 1 l mleka
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 140 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g biszkoptów
  • 180 ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 60 ml cytrynówki
  • 750 ml wrzątku
  • 2 opakowania galaretki malinowej

Przepis na ciasto z owocami

Do garnka wlej 700 mililitrów mleka i wsyp cukier waniliowy. Garnek umieść na kuchence i zagotuj. Pozostałe mleko wlej do miski. Wsyp dwa opakowania budyniu oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wymieszaj składniki na jednolitą, pozbawioną grudek masę. 

Do garnka wlej powstałą masę, wymieszaj. Gotuj, do momentu powstania budyniu. Przełóż go miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do wystudzenia. Do miski włóż miękkie masło i wsyp cukier puder. Za pomocą miksera utrzyj składniki. Następnie partiami dodawaj budyń i mieszaj składniki mikserem. 

Połowę masy przełóż do drugiej miski. Wsyp kakao i wymieszaj. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Do małej miski wlej 180 mililitrów wody, cytrynówki oraz soku z cytryny. Wymieszaj. Za pomocą pędzelka namocz ułożone ciastka. 

Wyłóż na nie masę budyniową bez dodatku kakao i równomiernie ją rozprowadź. Na nich ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Przykryj je masą z dodatkiem kakao i rozprowadź. Ciasto schowaj do lodówki. 

Do miski wsyp galaretki malinowe. Zalej je wrzątkiem i wymieszaj, aby się w niej rozpuściły. Borówki oraz maliny dokładnie umyj. Rozsyp je na wierzchu ciasta, a następnie zalej je galaretką. Ciasto umieść na noc do lodówki. Następnie krój na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź także, jaki dodatek do kawy ma prozdrowotne działanie oraz dowiedz się, jakie kotlety podać na niedzielny obiad

owoce ciasto.jpg
Fot. YouTube/Mała Cukierenka

Źródło: YouTube/Mała Cukierenka