Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego
Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego to szybki i wyśmienity deser, który pokocha każdy łasuch. Słodkie, puszyste paluchy o waniliowo- cynamonowym smaku maczane w aksamitnym sosie czekoladowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na tradycyjny deser hiszpański, czyli churros z dodatkiem sosu czekoladowego.
Uwielbiam szukać kulinarnych inspiracji z każdego regionu świata. Jako, że jestem strasznym łasuchem i fanką czekolady, hiszpańskie churros nie mogły umknąć mojej uwadze. Tradycyjnie paluchy je się na śniadanie lub jako słodki dodatek do kawy, są genialne i naprawdę proste w przygotowaniu.
Churros to paluchy robione z gotowanego, słodkiego ciasta. Po usmażeniu obtaczane są w mieszance cukru brązowego, wanilinowego i cynamonu. Do churros podaje się aksamitny krem z czekolady deserowej, mleka i słodkiej śmietanki, rozpływają się w ustach.
Jeśli szukasz pomysłu na coś słodkiego i oryginalnego- tu poznasz przepis na donaty, czyli amerykańskie pączki z polewą czekoladową, kolorową posypką i orzechami.
Przepis na hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego
Składniki na churros (14-16 sztuk):
szklanka mąki pszennej
szklanka wody
opakowanie cukru wanilinowego
duża łyżka cukru brązowego
szczypta soli
2 łyżki masła
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na cukier waniliowo- cynamonowy:
2 łyżki brązowego cukru
opakowanie cukru wanilinowego
płaska łyżeczka cynamonu
Składniki na sos czekoladowy:
tabliczka czekolady deserowej
100 ml śmietanki kremówki (temperatura pokojowa)
3 łyżki mleka
Jak zrobić hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego?
Zrób cukier waniliowo- cynamonowy: wymieszaj wszystkie składniki i odstaw. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, masło, sól, gotuj na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści i składniki połączą, następnie zdejmij z palnika, przestudź i wsyp przesianą mąkę.
Mieszaj, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej, aż powstanie gęste ciasto, które zacznie odchodzić od boków garnka, następnie przełóż do rękawa cukierniczego. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 170- 180 stopni C, następnie wyciskaj delikatnie ciasto, żeby powstały dłuższe paluchy.
Churros smaż partiami przez kilka minut, do złotego koloru, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe paluchy obtocz dokładnie w cukrze waniliowo-cynamonowym, odstaw.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Gdy usmażysz już wszystkie churros, zrób sos czekoladowy: czekoladę połam i rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej, następnie odstaw z ognia, wlej śmietankę i mieszaj do uzyskania jednolitego, gęstego sosu. Podaj go razem z churros, smacznego.