Hit z Podlasia, to ciasto podaję na każde święta. Boże Narodzenie nie może się bez niego odbyć
To ciasto z Podlasia wygląda bajecznie i smakuje obłędnie. Złożone z cieniutkich placków przełożonych kremem śmietanowym, jest produktem regionalnym miasta Hajnówka. Mowa o cieście o nazwie Marcinek, na które polecam znakomity przepis.
Ciasto Marcinek, czyli smakołyk z Podlasia
Ciasto Marcinek jest wyjątkowe i tak pyszne, że aż trudno to opisać. Składa się nawet z 23 placków, które piecze się kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem . Smakowite placki przekłada się kremem ze śmietany sok z cytryny i cukru pudru . Ciasto Marcinek wygląda wspaniale i delikatnie.
To misterna robota, która cieszy oczy i czaruje smakiem. Wierzch tego pysznego wypieku oprószony jest startym herbatnikami . Przepis na ciasto umożliwi zrobienie go na święta Bożego Narodzenia. Marcinek zachwyci smakiem rodzinę i gości . Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube W kuchni Doroty. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić ciasto Marcinek?
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ½ szklanki śmietany 18%
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 450 g mąki pszennej
Składniki na krem:
- 1 litr śmietanki 36%
- 400 ml śmietany 18%
- 6 łyżek cukru pudru
- sok z ⅓ cytryny
- 1 duże opakowanie herbatników
Przygotowanie ciasta Marcinek zacznij od przełożenia do miski masła, cukru pudru i cukru waniliowego. Dodaj jajko i żółtko . Dalej ucieraj. Śmietanę z sodą wymieszaj oddzielnie, bo za chwilę dodasz ją do pozostałych składników. Gdy śmietana nabrała objętości, to już ją dodaj. Zmiksuj składniki na mniejszych obrotach.
Wsyp szczyptę soli, ucieraj i wsyp mąkę. Następnie oprósz stolnicę mąką i wyrabiaj ciasto. Podziel je na 14 części. Każdą wałkuj bardzo cienko i wykładaj na papier do pieczenia. Ważne, by średnica placuszka miała po rozwałkowaniu 23 cm . Potem na placek nakładamy talerz i obcinamy boki ciasta, by placki były równe.
Marcinek najlepszy na Boże Narodzenie
Placki piecz po 2 sztuki w 190 stopniach przez 8 minut. Każdy placek musi być na oddzielnym papierze do pieczenia. Zajmij się przygotowanie śmietany . Do miski wlej śmietankę 36%, dodaj śmietanę 18%, cukier puder i ubijamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny.
Na każdy placek wyłóż 2-3 łyżki śmietany i zrób tak z każdym plackiem. Układaj jeden na drugim. Delikatnie dociśnij, a wierzch ciasta i boki posmaruj kremem . Górę oprósz rozdrobnionymi herbatnikami. Wstaw na kilka godzin do lodówki, a potem podawaj. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszną i tanią przekąskę z ciasta francuskiego. Polecaliśmy sposób na moczenie suszonych grzybów.