Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z ciasta francuskiego zrobiłem pyszną i tanią przekąskę. W sam raz na imprezę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.11.2024 17:15

Z ciasta francuskiego zrobiłem pyszną i tanią przekąskę. W sam raz na imprezę

parówki w cieście francuskim
Fot. Shutter/Anastassiya Bezhekeneva

To przepis tyleż prosty i szybki, co ciekawy. Sprawdzi się zarówno na zwykłą kolację, jak i od święta. Zwłaszcza takiego święta, kiedy do wykarmienia jest naprawdę dużo gości albo przynajmniej więcej, niż się spodziewaliśmy.

Parówki w cieście francuskim

Na nieoczekiwanie tłocznej imprezie, takiej jak andrzejki w wielu domach, ciasto francuskie zawsze przychodzi z pomocą. Wymaga spędzenia raptem 15-20 minut w piekarniku. To przeważnie oznacza, że przygotowanie przekąski z takiego ciasta zajmuje niewiele więcej, choć oczywiście ciasto takie służyć może do niezwykle wyrafinowanych celów, jak choćby wołowina à la Wellington.

Zazwyczaj jednak, kiedy sięgamy po awaryjną przekąskę, nadadzą się słodkie lub słone dodatki, które zawsze mamy pod ręką – owoce w syropie, przetwory, wędliny i sery albo, jak w tym wypadku, parówki. Po prostu zapiekamy je w cieście z dwoma dodatkami. Ten przepis świetnie nada się na przekąskę na andrzejki.

parówki w cieście
fot. Canva
Żadne mleko. Suszone grzyby będą jeszcze smaczniejsze, gdy namoczysz je w tej mieszance

Przekąska z ciasta francuskiego

Przygotowując podobną przekąskę, a właściwie zawsze kupując parówki, warto pamiętać, by kupować odpowiedniej jakości. Sprawdzajmy składy. Krótka lista składników, mięso na pierwszym miejscu i jego wysoka zawartość oznaczają, że mamy do czynienia z dobrym produktem.

Składniki

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 2 opakowania parówek
  • 8-10 plastrów sera żółtego
  • 60 ml ketchupu

Szybka przekąska na andrzejki

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i delikatnie wałkujemy – tylko tyle, by je dobrze rozprostować. Dzielimy je wzdłuż na tyle części, ile mamy parówek.

Każdą część ciasta smarujemy ketchupem. Nakładamy plaster sera i przykrywamy parówką. Ciasto zawijamy i nacinamy od góry.

Paluszki z ciasta francuskiego wypiekamy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy je z piekarnika, kiedy będą lekko rumiane. Przed podaniem delikatnie studzimy.

Wypróbuj też przepisy na prostą zapiekankę z trzech produktów i zupę ryżankę.

parówki na talerzu
fot. Canva