Smakosze.pl Przepisy Hitowa pasta z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do kanapek
canva/arfo

Hitowa pasta z ogórków kiszonych. Idealny dodatek do kanapek

31 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj pastę z ogórków kiszonych i ciecierzycy. Pasta jest bardzo smaczna i sycąca, doskonale sprawdzi się więc na pierwszy posiłek, kiedy potrzebujemy solidnej porcji energii. Pasta będzie gotowa w dosłownie kilka minut.

Pasty kanapkowe możemy przygotować niemal z każdego warzywa i jajek. Często sięgamy również po awokado i wędzone ryby. Jesienią warto postawić również na przetwory, które przygotowaliśmy podczas wakacji. Pasta z ogórków kiszonych smakuje najlepiej, kiedy zrobimy ją z domowych przetworów.

Pasta z ogórków kiszonych i ciecierzycy z puszki zachwyca złożonym smakiem. Słodkawa ciecierzyca i kwaśne ogórki połączone są delikatną oliwą z oliwek i wyraźną musztardą. Całość doprawiona jest solą, pieprzem i świeżym szczypiorkiem. Pasta jest bardzo sycąca, doskonale sprawdzi się więc na dobry początek dnia.

Do pasty z ogórków kiszonych potrzebujemy dosłownie kilku składników. Jeśli nie mamy pod ręką oliwy z oliwek, wykorzystajmy olej, ewentualnie miękkie masło. Niewielki dodatek tłuszczu jest niezbędny do połączenia składników. Do pasty wykorzystajmy również ulubioną musztardę, żeby dodać potrawie charakteru.

Szybka pasta z ogórków kiszonych, takiej jeszcze nie jadłeś

Składniki:

  • puszka ciecierzycy

  • 2 ogórki kiszone

  • łyżka musztardy

  • łyżeczka oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub miękkiego masła

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Jak przyrządzić pastę z ogórków kiszonych i ciecierzycy? Pasta będzie gotowa w kilka minut

Ciecierzycę zblenduj lub rozgnieć widelcem, pokrój drobno ogórki kiszone, posiekaj szczypiorek. Do masy z ciecierzycy dodaj przygotowane składniki, wlej oliwę, dodaj musztardę, wymieszaj.

Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj z bułką lub kromką chrupiącego chleba, smacznego.

Na śniadanie polecam również jesienne placki na słodko z dyni i bananów . Świetnym pomysłem jest również błyskawiczny i tani omlet z dodatkiem parówek i sera.

Ogórki kiszone
canva/madaland

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy