Smakosze.pl Przepisy Hitowe gołąbki przepisu Magdy Gessler. Sekret tkwi w aromatycznym farszu
Fot. Canva/Maryna Voronova, Wojciech Olkusnik/East News

Hitowe gołąbki przepisu Magdy Gessler. Sekret tkwi w aromatycznym farszu

30 stycznia 2025

Gołąbki są jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Jednak Magda Gessler robi je w wyjątkowy sposób. Jej gołąbki z pęczakiem to poezja smaku. Przepis znanej restauratorki każdy powinien wypróbować.

Gołąbki Magdy Gessler, czyli pęczak i grzyby

Gołąbki zazwyczaj przyrządzamy z mięsa mielonego i ryżu . Aromatyczny farsz zawijamy w liście kapusty. Do tego sos pomidorowy i znakomite danie na obiad jest już gotowe. Jednak gołąbki warto też przyrządzić w zupełnie inny sposób. Przepis Magdy Gessler to dopiero kulinarna niespodzianka .

Znana restauratorka przygotowuje gołąbki z pęczakiem i grzybami. Wyjątkowy farsz smakuje doskonale i pięknie pachnie. Magda Gessler gołąbki z pęczakiem dusi w piekarniku . Wychodzą delikatne, ale też wyraziste. To zasługa dodania słoniny. Receptura od popularnej gwiazdy telewizyjnej pokazuje, że klasyczne gołąbki mogą każdego zaskoczyć.

gołąbki
Fot. Canva
Zapomnij o kurczaku, najlepszą pomidorową ugotujesz na innym mięsie. Smakuje tak, że palce lizać

Jak zrobić gołąbki z pęczakiem z przepisu Magdy Gessler?

Składniki:

  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 szklanki pęczaku
  • 1 główka kapusty
  • 2 cebule
  • 200 g słoniny
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie gołąbków z pęczakiem zaczynamy od namoczenia grzybów w 2 l zimnej wody. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Szklankę wywaru wlewamy do garnka, dolewamy wodę, solimy i gotujemy kaszę pęczak. Z kapusty usuwamy głąb i gotujemy ją 10 minut.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Oddzielamy liście, a cebulę siekamy i szklimy na słoninie. Natomiast grzyby drobno kroimy. Pęczak mieszamy z cebulą, jajkami i grzybami . Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz układamy na liściach kapusty i ciasno zawijamy.

gołąbki
Fot. Canva

Gołąbki tylko od Magdy Gessler

Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty. Układamy na nich gołąbki i zalewamy pozostałym wywarem z grzybów. Powinny być w nim zanurzone do ¾ wysokości. Naczynie przykrywamy i gołąbki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut .

Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Pyszne i aromatyczne może zaskoczyć smakiem . Nie ma w nim mięsa, ale kasza i grzyby. W takim wydaniu gołąbki mogą podbić podniebienie każdego smakosza. Magda Gessler postarała się o to. Pisaliśmy, jakich pączków nie kupować na Tłusty Czwartek . Informowaliśmy o wpadce Biedronki, na której skorzystali klienci .

gołąbki
Fot. Canva
Od 1 lutego w życie wchodzi nowe prawo. Chodzi o niedziele handlowe
10 razy zdrowsze niż zwykłe pomidory. Chronią serce, ułatwiają odchudzanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy