10 razy zdrowsze niż zwykłe pomidory. Chronią serce, ułatwiają odchudzanie
Włoski przysmak ma właściwości zdrowotne, a przy tym doskonale smakuje i bez problemu dostaniesz go również w Polsce. Dowiedz się, czym jest oraz dlaczego warto zastąpić nim zwykłe pomidory, a nie pożałujesz. W dodatku istnieje multum możliwości na jego wykorzystanie.
Najlepsze pomidory w diecie
O tym, że włoska kuchnia jest najlepsza na świecie, wiadomo nie od dziś. Wszystko przez składniki, z której powstają te smaczne dania. Wśród nich najważniejsze są oczywiście pomidory, ale nie te zwykłe, świeże, a suszone. Można zakupić je w większości sklepów lub wysuszyć samemu.
Okazuje się, że pomidory suszone mają prozdrowotne właściwości i zawierają substancje cenne dla organizmu. Skład wskazuje również, że te suszone są zdecydowanie lepszym wyborem niż te zwykłe.
Teraz najlepiej posiać pietruszkę. Nigdy nie rób tego z nasionami, inaczej nie wzejdąSuszone pomidory – właściwości
Informacja o tym, że suszone pomidory są zdrowsze od zwykłych, może zaskakiwać, bo przecież te pierwsze powstają w wyniku wysuszenia tych drugich. Przyjrzyjmy się jednak faktom, a te mówią, że suszone pomidory mają zdecydowanie większe stężenie substancji korzystnych dla zdrowia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
W warzywie znajduje się spora zawartość likopenu, czyli substancji, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega nowotworom i chorobom układu krążenia.
Są także dobrym źródłem błonnika, który odpowiada za wsparcie układu trawiennego i metabolizmu. W dodatku znajduje się w nich stosunkowo mało tłuszczu, bo tylko od 3 do 14 gramów na 100 gramów pomidorów.
Bogactwo witamin, które znajdują się w suszonych pomidorach wspierają pracę całego organizmu. Jest to na przykład witamina z grupy A, która odpowiada za zdrowie oczu i skóry, ale także witamina C wspierająca układ odpornościowy. Oprócz nich w pomidorach znajduje się także witamina K.
Jak wykorzystać suszone pomidory?
Zaletą suszonych pomidorów jest również to, że można wykorzystać je nie tylko do dań z włoskiej kuchni. Warzywo doskonale pasuje do sałatek, past i sosów. Można dodać je do mięsa, np.: kurczaka lub wieprzowiny, wzbogacając ich smak o kwaskowe nuty.
Sporym zaskoczeniem może być to, że takie pomidory świetnie odnajdują się również w farszu na pierogi. Wystarczy, że połączysz je z serem mozzarella i przyprawami, a efekt przebije nawet słynne pierogi ruskie. To jak wykorzystasz pomidory, zależy tylko od ciebie. Przygotowując z nich dania, nie zapominaj o ich prozdrowotnych właściwościach.