Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o kurczaku, najlepszą pomidorową ugotujesz na innym mięsie. Smakuje tak, że palce lizać
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 30.01.2025 10:16

Zapomnij o kurczaku, najlepszą pomidorową ugotujesz na innym mięsie. Smakuje tak, że palce lizać

zupa pomidorowa
Fot. Shutterstock/AS Foodstudio

Jakie jest najlepsze mięso do zupy pomidorowej? Warto postawić na wołowinę, która doskonale wzbogaci smak tej lubianej zupy. Pomidorowa na tym mięsie zachwyci niejednego smakosza. Na jednej dokładce na pewno się nie skończy. 

Mięso w zupie pomidorowej

Zupa pomidorowa to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Pyszna i pożywna zwykle bywa jedzona z ryżem. Czasem też jest podawana z makaronem i od dawna trwa spór, z czym pomidorówka smakuje lepiej. Bez względu na to, czy jemy zupę pomidorową z ryżem, czy z makaronem, warto wybrać dobre mięso.

Niekiedy gotuje się ją na kurczaku lub na kawałku schabu z kością. Polecamy wybrać zupełnie inny rodzaj mięsa.  Mowa o wołowinie, która doda zupie pomidorowej delikatnego, a zarazem głębokiego smaku. Przepis na pomidorową na wołowinie prezentujemy poniżej

pomidorowa
Fot. Canva/robert6666
Zrobiłam ten deser z przepisu koleżanki. Nietypowy składnik zaskoczył całą rodzinę

Jak ugotować pomidorową na wołowinie?

Zupę pomidorową podaj z ulubionym dodatkiem. Osobiście polecam ugotowany na sypko ryż. Kulowe danie równie dobrze smakuje z makaronem do rosołu, ulubionymi kluskami, a także kluskami lanymi. Przed podaniem warto solidnie opróczyć ją posiekaną natką pietruszki.

Dalsza część tekstu pod filmem
 

Składniki:

  • ½ kg wołowiny z kością
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • ⅓ szklanki śmietany 30%
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • cukier 
  • sól
  • natka pietruszki
  • ryż lub makaron

 

 

Pomidorowa tylko na wołowinie

Przygotowanie pomidorowej na wołowinie zaczniemy od włożenia mięsa do garnka z 3 litrami zimnej wody. Gdy zacznie się gotować, zbierzemy szumowiny. Dokładamy pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz obraną  i pokrojoną włoszczyznę.

obieranie marchewki na zupę pomidorową.jpg
Fot. Canva

Gotujemy 90 minut i w tym czasie gotujemy też ryż na sypko lub makaron. W zależności od tego, z czym bardziej pomidorowa nam smakuje. Gdy mięso będzie miękkie, dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier i sól

Na koniec dodajemy śmietanę. Zupę pomidorową podajemy z ryżem lub makaronem. Wychodzi pyszna, a wołowina sprawia, że zupa smakuje wybornie. Delikatna i pożywna będzie w sam raz na zimowy obiad.

Zupę pomidorową na wołowinie ugotujemy w prosty sposób. Warto sięgnąć po ten przepis, bo zapewnia doskonały efekt na talerzy. Tajemnicą smaku lubianej zupy jest tu wysokiej jakości mięso. Dzięki niemu każdy chętnie sięgnie po dokładkę zupy pomidorowej. Pisaliśmy o zatrzymaniu na polskiej granicy transportu żywności z Rosji. Polecaliśmy kawę z kardamonem na odchudzanie

pomidorowa
Fot. Canva