Smakosze.pl Przepisy Hitowe kotlety schabowe po kowalsku - idealna propozycja na zimowy obiad
pixabay.com/congerdesign

Hitowe kotlety schabowe po kowalsku - idealna propozycja na zimowy obiad

9 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe w swojej naturalnej postaci są pyszne, jednak istnieje wersja, która pozwala uzyskać znacznie lepszy efekt. Mowa o kotletach po kowalsku marynowanym w miodzie i musztardzie, a następnie zapiekanym z cebulą, serem oraz ketchupem. Takie połączenie gwarantuje prawdziwą eksplozję smaków.

Kotlet schabowy po kowalsku to idealny sposób na powiew świeżości dla ludzi, którym znudziła się tradycyjna kuchnia. Jeśli należysz do tej grupy, poniższa receptura jest wręcz stworzona dla ciebie.

Kluczowym krokiem, dzięki któremu schab nabiera tak dużo smaku i soczystości, jest marynowanie. Musztarda zmiękcza nieco mięso i kumuluje w nim soki, a miód dodaje mu lekko słodkiego aromatu, który wspaniale komponuje się z resztą składników.

Przepis na kotlety schabowe po kowalsku

Składniki:

  • 5 plastrów schabu

  • 5 łyżek musztardy

  • 3 łyżki miodu

  • 3 jajka

  • 3 cebule

  • 3 łyżki ketchupu

  • 3 łyżki majonezu

  • 5 plasterków żółtego sera

  • bułka tarta

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek, a następnie rozbicia go na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Musztardę połącz z miodem i natrzyj nimi mięso. Wstaw je następnie do lodówki na kilka godzin.

Po marynowaniu obtocz kotlety w rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Usmaż je na oleju do zrumienienia. Na tej samej patelni podsmaż później posiekaną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dopraw ją sola i pieprzem.

Cebulę wymieszaj po zdjęciu z ognia z majonezem i ketchupem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kotlety. Na każdym połóż porcję cebuli i 1 plasterek żółtego sera. Zapiecz kotlety w piecu nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Schabowe podczas smażenia

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslonepichcenie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy