Idealnie soczysta pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny
Pierś z kurczaka wcale nie musi być sucha po smażeniu lub pieczeniu - wystarczy znać odpowiedni przepis, aby zrobić ją w obłędny sposób. Niżej prezentujemy pierś z kurczaka w cytrynowej marynacie, którą możesz upiec, usmażyć oraz grillować. Zapach rozchodzący się z gotującego się mięsa jest na tyle intrygujący, że nikt nie powstrzyma się przed spróbowaniem.
Pierś z kurczaka jest bardzo łatwa do przesmażenia. Przegotowane mięso staje się suche, żylaste i twarde jak podeszwa. Ważnym krokiem w przypadku kurczaka jest zamarynowanie go w marynacie, która zmiękczy i rozluźni włókna.
Sok z cytryny skutecznie zmiękczy pierś z kurczaka i dogłębnie ją spenetruje, ułatwiając reszcie składników wysycenie swoim smakiem mięsa. Aby marynata zadziałała, odstaw mięso przynajmniej na 30 minut do lodówki.
Przepis na kurczaka w cytrynowej marynacie
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
1 cytryna
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
6 łyżek oliwy
sól
pieprz
Zacznij od wysuszenia mięsa ręcznikiem kuchennym. Następnie odetnij z niego wszelkie białe przerosty, tłuszcz, ścięgna i żyłki. Czasem w piersi znajduje się chrząstka na jej środku, więc upewnij się, że ją usunąłeś.
Podziel pierś na dwa kawałki i jeśli jest grube, przetnij je na pół. Oprósz je świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok. Dodaj do niej siekany czosnek, tymianek oraz oliwę. Wymieszaj i wsmaruj marynatę w mięso.
Piersi włóż do plastikowego pojemnika i wstaw przynajmniej na 30 minut do lodówki. Po tym czasie możesz upiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut bądź usmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Yastremska's Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se