Smakosze.pl
Marynowany kurczak

canva/Elena Photo

Idealnie soczysta pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny

15 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierś z kurczaka wcale nie musi być sucha po smażeniu lub pieczeniu - wystarczy znać odpowiedni przepis, aby zrobić ją w obłędny sposób. Niżej prezentujemy pierś z kurczaka w cytrynowej marynacie, którą możesz upiec, usmażyć oraz grillować. Zapach rozchodzący się z gotującego się mięsa jest na tyle intrygujący, że nikt nie powstrzyma się przed spróbowaniem.

Pierś z kurczaka jest bardzo łatwa do przesmażenia. Przegotowane mięso staje się suche, żylaste i twarde jak podeszwa. Ważnym krokiem w przypadku kurczaka jest zamarynowanie go w marynacie, która zmiękczy i rozluźni włókna.

267870029 1312909742545004 5302010372777433298 n

Najlepszy przepis na uwielbiane ciasto "Marcinek"

CZYTAJ DALEJ

Sok z cytryny skutecznie zmiękczy pierś z kurczaka i dogłębnie ją spenetruje, ułatwiając reszcie składników wysycenie swoim smakiem mięsa. Aby marynata zadziałała, odstaw mięso przynajmniej na 30 minut do lodówki.

Przepis na kurczaka w cytrynowej marynacie

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 1 cytryna

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 6 łyżek oliwy

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wysuszenia mięsa ręcznikiem kuchennym. Następnie odetnij z niego wszelkie białe przerosty, tłuszcz, ścięgna i żyłki. Czasem w piersi znajduje się chrząstka na jej środku, więc upewnij się, że ją usunąłeś.

Podziel pierś na dwa kawałki i jeśli jest grube, przetnij je na pół. Oprósz je świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok. Dodaj do niej siekany czosnek, tymianek oraz oliwę. Wymieszaj i wsmaruj marynatę w mięso.

Piersi włóż do plastikowego pojemnika i wstaw przynajmniej na 30 minut do lodówki. Po tym czasie możesz upiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut bądź usmażyć na patelni z odrobiną oleju.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Kurczak z cytryną

Źródło zdjęcia: canva/Olga Yastremska's Images

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >