Smakosze.pl Przepisy Hitowe kotlety schabowe z serową niespodzianką. Będą Cię błagać o dokładki
canva/jdwfoto

Hitowe kotlety schabowe z serową niespodzianką. Będą Cię błagać o dokładki

9 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdź, jak zrobić hitowe kotlety schabowe z serową niespodzianką. Są na tyle smaczne i soczyste, że jesteśmy przekonani o tym, że wszyscy będą Cię błagać o dokładki. Dlatego od razu możesz zrobić ich nieco więcej niż zwykle. Oprócz sera dorzuć też pieczarki, a nadzienie zachwyci też bogatym aromatem.

Klasyczne schabowe są płaskie i chrupiące. A nasze schabowe też chrupią, ale są nieco grubsze, bo w środku kryją serowo-pieczarkowy farsz. Prawda, że brzmi to kusząco i od razu wyobrażacie sobie, jak to połączenie musi smakować? Rzeczywiście schabowe z serową niespodzianką smakują wybornie. Tak dobrych jeszcze nie jedliście.

Jak zrobić nadziewane kotlety schabowe?

Składniki:

  • 6 plastrów schabu

  • 40 dag pieczarek

  • olej

  • 6 plastrów żółtego sera

  • 4 łyżki mąki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

Przygotowanie nadziewanych kotletów schabowych

Plastry schabu rozbij równomiernie kuchennym młotkiem. Oprósz je z obu stron solą i pieprzem.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Przesmaż na oleju, oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje z nich woda, przestudź.

Na każdym plastrze mięsa połóż plaster sera żółtego, a potem trochę pieczarek. Kotlety złóż na pół, zasklep brzegi, by się nie rozpadały.

Każdy kotlet panieruj w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż kotlety będą ze wszystkich stron rumiane.

Po więcej inspiracji na smaczne schabowe zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na schabowe po lubelsku , a także na schabowe po chłopsku .

kotlety schabowe
canva/Pro100Dzu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy