Hitowe kotlety schabowe z serową niespodzianką. Będą Cię błagać o dokładki
Sprawdź, jak zrobić hitowe kotlety schabowe z serową niespodzianką. Są na tyle smaczne i soczyste, że jesteśmy przekonani o tym, że wszyscy będą Cię błagać o dokładki. Dlatego od razu możesz zrobić ich nieco więcej niż zwykle. Oprócz sera dorzuć też pieczarki, a nadzienie zachwyci też bogatym aromatem.
Klasyczne schabowe są płaskie i chrupiące. A nasze schabowe też chrupią, ale są nieco grubsze, bo w środku kryją serowo-pieczarkowy farsz. Prawda, że brzmi to kusząco i od razu wyobrażacie sobie, jak to połączenie musi smakować? Rzeczywiście schabowe z serową niespodzianką smakują wybornie. Tak dobrych jeszcze nie jedliście.
Jak zrobić nadziewane kotlety schabowe?
Składniki:
-
6 plastrów schabu
-
40 dag pieczarek
-
olej
-
6 plastrów żółtego sera
-
4 łyżki mąki
-
2 jajka
-
1 szklanka tartej bułki
-
sól, pieprz
Przygotowanie nadziewanych kotletów schabowych
Plastry schabu rozbij równomiernie kuchennym młotkiem. Oprósz je z obu stron solą i pieprzem.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Przesmaż na oleju, oprósz solą i pieprzem, duś, aż odparuje z nich woda, przestudź.
Na każdym plastrze mięsa połóż plaster sera żółtego, a potem trochę pieczarek. Kotlety złóż na pół, zasklep brzegi, by się nie rozpadały.
Każdy kotlet panieruj w mące, rozkłóconym jajku i w tartej bułce. Smaż na patelni z olejem, aż kotlety będą ze wszystkich stron rumiane.
Po więcej inspiracji na smaczne schabowe zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na schabowe po lubelsku , a także na schabowe po chłopsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków
-
Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
-
Pyszne i banalnie proste leczo z dodatkiem pieczarek. Klasyka w najlepszym wydaniu
Źródło: smaker