Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
Tradycyjna surówka z pora to pomysł na pyszny dodatek obiadowy. Surówka z dodatkiem jabłka, marchewki, szczypiorku a sosie majonezowo- jogurtowym pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i dań wegetariańskich.
Dania podane z surówką z pora smakują wyśmienicie. Surówka jest lekka, bardzo aromatyczna i bardzo smaczna, rewelacyjnie podkreśla smak każdego dania obiadowego. Surówkę koniecznie przygotuj z dodatkiem sosu majonezowo- jogurtowego.
Przed przygotowaniem surówki, posiekaj por i sparz go wrzącą wodą. Ten trik sprawi, że por będzie delikatniejszy. Jabłko po starciu na tarce skrop natomiast sokiem z cytryny. Cytryna nie będzie wyczuwalna, a dzięki niej jabłko na dłużej zachowa ładny, świeży wygląd.
Por jest nie tylko smaczny, jest również bardzo zdrowy- jest bogatym źródłem kwasu foliowego i silnych przeciwutleniaczy, które nie dość, że opóźniają procesy starzenia, to jeszcze zapobiegają powstawaniu wielu groźnych chorób.
Przepis na tradycyjną surówkę z pora
Składniki:
biała część pora
jabłko
marchewka
szczypiorek
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sok z cytryny
cukier, sól, pieprz do smaku
Jak zrobić tradycyjną surówkę z pora?
Posiekaj por, przełóż go na metalowe sito i przelej wrzącą wodą, odstaw. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce, przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
Dodaj startą na tarce marchewkę, por, posiekany szczypiorek, szczyptę cukru, wymieszaj. Do surówki dodaj majonez i jogurt, ponownie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw cukrem, solą i pieprzem.
Surówkę z porem podaj np. z kotletami schabowymi. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na wyśmienite kotlety z młodej kapusty, są lekkie i pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne
Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka
Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: kukbuk.pl