Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.07.2022 20:19

Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków

kiszone pomidory
canva/nata_zhekova

Dziś podamy wam prosty przepis na kiszone pomidory. Są one wielką konkurencją dla ogórków, ale równie łatwo je nastawić. Do ich przygotowania wykorzystajcie nieduże, twarde owoce. Po zakiszeniu urzekną was orzeźwiającym, lekko musującym smakiem.

Kiszonki są bardzo zdrowe i to niezależnie od tego, co w ten sposób przetwarzamy. U nas najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, które największym powodzeniem cieszą się jesienią i zimą. Jednak kisić można też inne warzywa, owoce, a nawet grzyby. Dziś czas na pomidory.

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

  • 2 kg niedużych, twardych pomidorów

  • mała główka czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 1 pęczek kopru z nasionami

  • ok. 1,5 l wody

  • 3 łyżki soli

Przygotowanie pomidorów do kiszenia

Pomidory umyj, osusz. Każdy ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką, żeby nie pękały w czasie kiszenia.

Ząbki czosnku obierz z łupin (choć możesz ich też nie obierać), przekrój wzdłuż na połowę. Korzeń chrzanu obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Koper opłucz, osusz.

Do wyparzonych słoików wkładaj po trochu czosnku, kopru i chrzanu. Na końcu słoiki napełnij pomidorami. Powinny być ścisło ułożone, żeby nie wypływały na wierzch.

Na zalewę wodę zagotuj z solą. Lekko ją przestudź, zalej pomidory. Słoiki zakręć, wynieś na kilka dni w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa wystarczy). Gdy woda zmętnieje, a słoikach przestaną się pojawiać pęcherzyki gazu, wynieś je w chłodne miejsce, by już bardziej nie kisły.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kiszoną cebulę i kiszone rzodkiewki.

pomidorki
pomidorki

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie