Prosty przepis na kiszone pomidory. Wielka konkurencja dla ogórków
Dziś podamy wam prosty przepis na kiszone pomidory. Są one wielką konkurencją dla ogórków, ale równie łatwo je nastawić. Do ich przygotowania wykorzystajcie nieduże, twarde owoce. Po zakiszeniu urzekną was orzeźwiającym, lekko musującym smakiem.
Kiszonki są bardzo zdrowe i to niezależnie od tego, co w ten sposób przetwarzamy. U nas najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, które największym powodzeniem cieszą się jesienią i zimą. Jednak kisić można też inne warzywa, owoce, a nawet grzyby. Dziś czas na pomidory.
Przepis na kiszone pomidory
Składniki:
2 kg niedużych, twardych pomidorów
mała główka czosnku
kawałek korzenia chrzanu
1 pęczek kopru z nasionami
ok. 1,5 l wody
3 łyżki soli
Przygotowanie pomidorów do kiszenia
Pomidory umyj, osusz. Każdy ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką, żeby nie pękały w czasie kiszenia.
Ząbki czosnku obierz z łupin (choć możesz ich też nie obierać), przekrój wzdłuż na połowę. Korzeń chrzanu obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Koper opłucz, osusz.
Do wyparzonych słoików wkładaj po trochu czosnku, kopru i chrzanu. Na końcu słoiki napełnij pomidorami. Powinny być ścisło ułożone, żeby nie wypływały na wierzch.
Na zalewę wodę zagotuj z solą. Lekko ją przestudź, zalej pomidory. Słoiki zakręć, wynieś na kilka dni w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa wystarczy). Gdy woda zmętnieje, a słoikach przestaną się pojawiać pęcherzyki gazu, wynieś je w chłodne miejsce, by już bardziej nie kisły.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kiszoną cebulę i kiszone rzodkiewki.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki z cukinii i ziemniaków zachwycają chrupkością. Dzieci i najbliżsi będą błagać o więcej
Przepyszna zapiekanka Jamiego Olivera z trzema rodzajami mięsa. 1 porcja syci na cały dzień
Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Źródło: mojegotowanie