Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza
Kotlety schabowe po lubelsku to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Sekretem wyśmienitych kotletów jest panierka przygotowana wyłącznie z mąki gryczanej i jajek. Kotlety po lubelsku po usmażeniu są soczyste i mają jeszcze lepszy smak.
Kotlety po lubelsku zaskoczą smakiem każdego miłośnika mięsa. Panierka z mąki gryczanej jest delikatna, lekko chrupiąca, ale i bardzo aromatyczna- nadaje kotletom delikatny, orzechowy posmak przypominający kaszę gryczaną.
Kotlety schabowe po lubelsku smakują jeszcze lepiej, kiedy usmażymy je na smalcu. Smalec nie tylko doskonale nadaje się do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. W przeciwieństwie do oleju, czy masła klarowanego, nadaje potrawom mięsnego, wyraźnego aromatu.
Kotlety schabowe zawsze przygotowujmy z najświeższego mięsa. Jak rozpoznać dobrą wieprzowinę? Schab musi mieć ładny, różowy kolor. Mięso nie może intensywnie pachnieć. Jeśli kupujemy wieprzowinę w opakowaniu, zwróćmy również uwagę na to, czy na wieczku nie zaczyna skraplać się woda, jeśli tak się dzieje, nie kupujmy już takiego mięsa.
Przepis na kotlety schabowe po lubelsku
Składniki na 4 porcje:
4 kawałki schabu bez kości
sól, pieprz
mąka gryczana do panierowania
2 jajka
smalec do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe po lubelsku?
Kawałki schabu umyj, oczyść, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, następnie oprósz je solą i pieprzem i odstaw na 15- 20 minut.
Kotlety obtocz kolejno w rozmąconych jajkach i mące gryczanej i smaż na mocno rozgrzanym smalcu przez 3-4 minuty na stronę, na złoty kolor. Kotlety schabowe podaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i kapustą z kminkiem.
Do kotletów schabowych pasuje wiele dodatków: frytki, buraki czerwone, kiszone ogórki, czy lekkie surówki. Totalnym hitem jest surówka z młodej kapusty, która genialnie komponuje się z daniami mięsnymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl