Hitowe pierogi z piekarnika. Dobre na obiad i przekąskę, na ciepło i zimno
Pieczone pierogi z kurczakiem i pomidorami zachwycą każdego miłośnika tradycyjnej potrawy. Sekretem smaku jest nie tylko obróbka termiczna i aromatyczny farsz. Pierogi przygotuj z ciasta drożdżowego. Pięknie rosną podczas pieczenia, są rumiane i chrupiące. Można je jeść na ciepło i zimno.
Pierogi zwykle przygotowujemy z ciasta zarabianego z mąki, wody i odrobiny soli. Farsz natomiast robimy z ziemniaków, kapusty, grzybów, twarogu. Mało kto wie, że pierogi możemy przyrządzić również z ciasta drożdżowego. Zapieczone z farszem z kurczaka są wyśmienitym daniem dla całej rodziny albo przekąską nawet na imprezę.
Wszystkie składniki na ciasto na pierogi drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko podgrzej delikatnie. Nie może być ani za zimne, ani za gorące, ponieważ wtedy drożdże nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości. Pierogi po upieczeniu będą o wiele smaczniejsze od gotowanych. Ciasto drożdżowe po upieczeniu będzie chrupiące i złociste.
Pieczone pierogi możesz podać na na obiad oraz jako pyszną przekąskę na ciepło i na zimno. Pierogi z kurczakiem podaj z kwaśną śmietaną, sosem sojowym, czosnkowym lub samodzielnie. Każda wersja potrawy oczaruje każdego smakosza.
Pieczone pierogi z kurczakiem. Takich jeszcze nie jadłaś
Składniki na ciasto:
-
500 g mąki pszennej
-
szklanka mleka
-
25 g świeżych drożdży
-
pół łyżeczki soli
-
łyżeczka cukru
-
jajko
-
2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
-
2 pojedyncze piersi kurczaka
-
2 soczyste pomidory
-
duża cebula
-
100 g żółtego sera w kostce
-
olej rzepakowy
-
sól, pieprz
-
słodka papryka mielona
-
czosnek granulowany
Dodatkowo:
-
jajko
Jak przygotować pierogi z ciasta drożdżowego? Pieczone w piekarniku nie mają sobie równych
Przygotuj ciasto: do miski wkrusz drożdże. Wsyp cukier, sól, łyżkę mąki i zalej kilkoma łyżkami letniego mleka. Wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do większej miski przesiej resztę mąki. Dodaj olej, wbij jajko.
Dodaj rozczyn, wlej resztę letniego mleka i wyrabiaj do połączenia składników. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotuj farsz: kurczaka pokrój w drobną kostkę, dopraw solą, pieprzem, papryką mieloną i czosnkiem granulowanym.
Mięso przyrumień na oleju rzepakowym. Następnie dodaj posiekaną drobno cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone pomidory i przesmaż jeszcze kilka minut, wystudź. Zetrzyj ser na tarce i wymieszaj z farszem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podziel na dwie części. Z każdej rozwałkuj cienki placek i wykrawaj krążki o średnicy około 7 cm. W każdy kawałek ciasta włóż farsz, brzegi zlep i dociśnij widelcem.
Pierogi przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmaruj rozmąconym jajkiem. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pierogi piecz około 20 minut.
Na obiad przygotuj również wyśmienite kotlety drwala . Są lepsze niż schabowe i mielone. Szukasz pomysłu na danie z kurczakiem? Kurczak smażony z miodem jest soczysty i pełen smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Gotujesz kiełbasę? Nie popełnij błędu, który może Cię wiele kosztować
-
Cudownie kremowy sernik baskijski. 1 dodatek doskonale przełamuje jego smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama