Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.12.2022 16:14

Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji

Pierś kurczaka z patelni. Ekspresowy obiad lepszy niż z restauracji
canva/VeselovaElena

Pierś kurczaka jest doskonałym pomysłem na szybki obiad. Dziś proponujemy Wam pierś kurczaka w miodowo-octowej glazurze. Przyrządzenie jej na patelni zajmie dosłownie kwadrans. Wygląda apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Zachowajcie ten przepis w pamięci, bo może się przydać jeszcze nie raz.

Pierś kurczaka z patelni jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Mięso przyrumienione na oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw jest niezwykle soczyste i pełne smaku. Kurczak z patelni będzie gotowy błyskawicznie. Obiad uzupełnij o ulubione dodatki.

Moja propozycja obiadowa? Pierś kurczaka z patelni z pieczonymi ziemniakami i szpinakiem z czosnkiem i śmietanką. Całe danie jest kompletne, pożywne, zdrowe i bardzo aromatyczne. Do kurczaka będą pasować również surówki, domowe przetwory, frytki i wiele innych. Skomponuj swój ulubiony zestaw.

Do przygotowania piersi kurczaka z patelni potrzebujesz dodatków, które z pewnością masz w domu. Usmażony kurczak będzie w środku soczysty i miękki, a z zewnątrz będzie pokryty apetyczną glazurą.

Przepis na pierś kurczaka z patelni. W roli głównej miód i ocet balsamiczny

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 2 łyżeczki płynnego miodu

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 1 duży ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

  • garść pomidorków koktajlowych opcjonalnie

Jak przyrządzić pierś z kurczaka z patelni? Soczyste mięso będzie gotowe w kilka chwil

Piersi kurczaka opłucz, osusz i każdą przekrój w poprzek na dwa płaty. Oprósz je solą i pieprzem i smaż na oleju po 2 minuty z każdej strony. Miód wymieszaj z octem balsamicznym i odrobiną oliwy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i suszony tymianek. Sos wlej na patelnię, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i smaż jeszcze kilka minut. W połowie smażenia, filety obróć.

Przygotuj również pieczonego kurczaka z chrupiącą, złocistą skórką. Kotlety siekane z kurczaka także są świetnym pomysłem na rodzinny obiad.

pierś z kurczaka
canva/yuliiamazurkevych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: